středa 27. srpna 2008

Paroubek kritizoval vládu za výsledky čerpání z eurofondů

Praha - Při dosavadním tempu čerpání evropských fondů Česko nestihne všechny evropské peníze vybrat; vláda by se měla čerpání peněz z evropských fondů intenzivněji věnovat, nebo odstoupit. Na tiskové konferenci to uvedl předseda ČSSD Jiří Paroubek. Vláda realizovala projekty za deset miliard ze 721 miliard, které má k dispozici do roku 2013, dodal. Ministerstvo pro místní rozvoj, které agendu kolem eurofondů spravuje, se k Paroubkovým slovům nevyjádřilo.

Za chabým výsledkem vidí Paroubek lobbistické tlaky a pomalost vládních úřadů při administraci žádostí. Vláda podle něj finance ani dostatečně nezajistila proti posilování koruny.

"Ze souboru připravovaných projektů je jich schváleno naprosté minimum. Nejhorší situace je v rámci operačních programů v gesci ministerstev školství a místního rozvoje. Pouze výjimečně je zahájena realizace projektů, skluz je značný," uvedl Paroubek.

Vláda podle něj také fatálně chybovala, když ministerstvo financí a ministerstvo pro místní rozvoj nezajistily zdroje z fondů EU proti kurzovým výkyvům. Z tohoto důvodu přijde podle Paroubka vlivem posilování koruny Česko o více než 100 miliard korun.

Na vyrovnání ztrát způsobených silnou korunou chce ministerstvo pro místní rozvoj vydat na programy ve své gesci až 700 milionů ze svých rezerv. Podobný problém hrozí údajně také dalším operačním programům čerpajícím dotace z evropských fondů z minulého i současného rozpočtového období. "Je třeba si uvědomit, že na jednotlivé projekty se uzavírají smlouvy s konečnými příjemci v korunách a uzavíraly se z velké části v době, kdy koruna vůči euru byla na jiné úrovni," řekl před měsícem mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Hynek Jordán.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) při červencové návštěvě ministerstva pro místní rozvoj řekl, že vláda má nástroje, jak zmenšování objemu evropských dotací způsobované korunou vyřešit. Jmenoval však pouze možnost čerpání dotací v jiné měně než euru. Podle informací z Evropské komise je ale něco takového nepřípustné, protože rozpočet unie je celý v eurech.

Zdroj: Finanční noviny

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů