neděle 31. srpna 2008

Úloha politika v oblasti strukturálních fondů

Absolutní panika, která v tuto chvíli zuří, veřejností téměř nepovšimnuta, napříč institucemi spravujícími rozdělování finančních prostředků, je neopodstatněná.

Její opodstatněnost lze poměřovat pouze v rámci politického zápasu, který v tuto chvíli rozpoutávají politické strany a jednotlivci před volbami do krajů a senátu. 

A opravdu, současná situace se má tak, že pozitivní výklad pomoci strukturálních fondů do daného kraje přináší politické body. Ale málo - skutečnou pomoc a způsob jakým je ta pomoc umožněna si uvědomuje jen málo zasvěcených lidí. A tak se útočí na srdce občanů upravenými silnicemi, opravenými školami, nebo naopak, korupcí a dalšími...

Čím méně se naši politici podíleli na práci, která jim přísluší, totiž u nastavování strategie, u vyjednávání operačních programů a u vytváření obsahu kohezní politiky, tím více neodbytně nyní šťourají u nastavování a provozování samotného implementačního systému, kterým je rozdělována finanční pomoc na předem definované, s EK vyjednané a schválené cíle a aktivity.

Proč. Nikdo je nyní nepotřebuje. Ať tuto práci přenechají odborníkům a výkonným manažerům, Politik má dát dohromady teze. Má se dohadovat a usnášet na cílech. Implementaci cílů nechť ponechá úředníkovi. Ne, není to vtip. Skutečně při implementaci fondů EU jde o tak složitý a komplikovaný podnik, že nastavit jej (kvalitně) a udržet v chodu, plus zajistit jeho transparentnost a na druhé straně posílit o prvky kontroly, dále udržet informovanost o jeho výsledcích - to všechno vyžaduje vysoké nasazení a rozhodný přístup. Na populismus zde není místo. 

Co víc, neustále se měnící politická garnitura vyžaduje stále totéž: výměnu úředníků a dobré zprávy o čerpání. V prvním případě už nelze dále vybírat, docházi k recyklaci, v druhém případě dobré zprávy jsou k dispozici v pravidelných výstupech centrální autority a to komukoli!!, kdo by o ně měl zájem na internetových stránkách.

Máme vše co jsme si přáli. Elektronickou žádost, koordinaci, vysokou poptávku žadatelů. Teď už je potřeba pouze pomoci systému se optimalizovat. Skutečnost se má totiž tak, že na nastavování systému i jednotlivých OP se podílí velké množství kvalitních, kvalifikovaných, nebo jen prostě přirozeně chytrých pracovníků s jednoduchou touhou: Odvést dobrou práci.

Neustálými zásahy novinářů, pro které je téma strukturálních fondů natolik složité, že nedokáží splodit jediný smysluplný článek, který by přiblížil veřejnosti složitost systému stravitelným způsobem - těmito zásahy je vulgarizován samotný pojem pomoci strukturálních fondů a jejich poselství.

A tady končí práce uředníka a začíná práce politika. Vést informační a osvětovou kampaň, osvěžovat již tak velmi slabou institucionální paměť, informovat o systému, jeho smyslu, dokázat přiblížit téma vařejnosti, dkázat mluvit jazykem svého publika.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

dobrý příspěvek

 
Výměna odkazů