úterý 8. července 2008

Brownfieldy: pomohou evropské fondy

 
O dotace na zanedbané plochy je obrovský zájem, ministerstvo na ně chce přidat peníze
NEMOVITOSTI
Po dlouhých letech odkladů přichází na zítřejší jednání vlády Národní strategie regenerace brownfieldů. Dokument má vytyčit přístup státu k tisícům hektarů zanedbaných ploch, které jsou pozůstatky po působení vojáků, průmyslové či zemědělské výroby.
Agentura CzechInvest lokalizovala 2355 brownfieldů na rozloze 10 326 hektarů. „Hrubý odhad nákladů na revitalizaci těchto lokalit je 200 miliard korun,“ uvádí se v Národní strategii regenerace brownfieldů, kterou má E15 k dispozici. Vysoké náklady na rekultivaci území, jež se často potýkají s vážnými ekologickými zátěžemi, odrazují soukromé investory.
Ministerstvo průmyslu a obchodu, které strategii zpracovalo, stanovuje do roku 2013 tři hlavní cíle: maximální využití peněz z evropských fondů, možnost regenerace brownfieldů pro jiné než průmyslové využití, profesionálnější přístup veřejné správy.
Z programu EU Nemovitosti je letos možné získat celkem dvě miliardy korun. „Po tříměsíčním příjmu žádostí o dotace na vznik a rozvoj podnikatelských nemovitostí je zřejmé, že zájem podnikatelů je obrovský. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto již zvažuje navýšení alokace na tuto výzvu,“ informovala Lucie Králová, mluvčí CzechInvestu. Výše dotací se liší podle žadatele. „Pokud jde o velký podnik nad 250 zaměstnanců, dotace činí 40 procent nákladů. Ty mohou zahrnovat nákup pozemků a budov, jejich úpravu či projektovou dokumentaci. U středních podniků se hradí 50 procent. Malé podniky s méně než 50 zaměstnanci získávají dotace ve výši 60 procent z celkových způsobilých výdajů,“ vysvětluje Zdeněk Jana z Evropského kompetenčního centra UniCredit Bank. Obce, města, kraje a projekty, které nemají komerční charakter, získávají dotaci 92,5 procenta. Základní podmínkou je, že žadatel musí vlastnit objekt, jehož se projekt týká.
K regeneraci bývalých vojenských areálů je určený dotační program ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Zájem o něj, přestože ho mohou využívat pouze obce, letos výrazně vzrostl. „Na stole máme žádosti, jejichž vyřízení, pokud splní podmínky, by si vyžádalo 300 milionů korun. K dispozici ale máme jen 130 milionů,“ uvedl na semináři Stavebního fóra Jan Pátek z MMR.

Zdroj: 8.7.2008 E15 str. 4 Události

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů