neděle 7. září 2008

SFŽP nechá prověřit kanály, kterými tečou evropské peníze

Praha - Riziková místa přerozdělování financí z evropského operačního fondu Životní prostředí a národních zdrojů prověří audit, který nechal Státní fond životního prostředí (SFŽP) vypracovat organizacemi Transparency International a Oživení. Výsledky bude mít fond podle dohodnutého harmonogramu k dispozici v dubnu 2009, informovala ČTK mluvčí fondu Lenka Brandtová.

"V dotačním prostředí postrádáme jednoznačné etické mantinely pro poradce, dodavatele i žadatele. Tyto role se často navzájem prolínají. Do procesu často zasahují pochybní zprostředkovatelé, využívající neznalost žadatelů a slibující, že přidělení dotace dokážou zajistit. Pochybnosti máme i o střetu zájmů na straně konzultantů a dodavatelů, musíme hlídat výběrová řízení," uvedl k důvodům auditu ředitel fondu Petr Štěpánek.

Protikorupční audit bude mít podle Štěpánka dvě etapy. V první auditoři popíšou rizika pomocí analýzy procesu přijímání a zpracování žádostí a kontroly projektu po jeho dokončení. Analyzovat budou také pravidla pro komunikaci mezi SFŽP a žadateli před podáním žádosti a stížnosti a podněty doručené fondu od roku 2004. Chybět nebude kontrola konkrétních projektů a přijatých žádostí, včetně těch, kde proběhla interní kontrola, s důrazem na kvalitu výběrových řízení, které organizuje příjemce podpory.

V druhé etapě mají auditoři navrhnout postup pro odstranění rizikových a slabých míst procesu přerozdělování peněz.

Operační program Životní prostředí je zaměřený na zlepšování kvality životního prostředí, a tím i zdraví obyvatelstva. Přispívá ke zlepšování stavu ovzduší, vody i půdy, řeší problematiku odpadů a průmyslového znečištění, podporuje péči o krajinu, využívání obnovitelných zdrojů energie a budování infrastruktury pro environmentální osvětu. Má sedm prioritních os.

Operační program Životní prostředí má přerozdělit pětinu peněz určených ze strukturálních fondů EU pro Českou republiku. Celkem nabídne přes 5,2 miliardy eur (120 miliard korun). 

Autor: ČTK

Zdroj: ceskenoviny.cz



Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů