pátek 24. dubna 2009

Ministři poslali náhradníkyh

Na schůzku ministrů Unie pro regionální rozvoj jich do Mariánských Lázní dorazilo jen sedm

Mariánské Lázně - Neformální setkání ministrů pro regionální rozvoj mělo být pro pečlivě uklizené a slavnostně vlajkami Evropské unie a české republiky vyzdobené Mariánské Lázně a vlastně celý Karlovarský kraj nejdůležitější událostí posledních let s největší koncentrací ministrů a zástupců evropské sedmaadvacítky. Po příjezdu delegací přišlo rozčarování, plná dvacítka ministrů ze zemí Evropské unie zodpovědných za regionální rozvoj si na summit nenašla čas. Poslali za sebe jen své náměstky nebo úředníky. Přijeli pouze vrcholní zástupci ze Slovenska, Slovinska, Portugalska, Polska, Lucemburska a Estonska. A také dosluhující ministr pro místní rozvoj v demisi České republiky Cyril Svoboda.

Ministr Svoboda včera nechtěl nízkou účast ministrů komentovat, připustil, že nízkou účast mohl poznamenat i pád české vlády. „Pan ministr opravdu nemohl přijet, patřím k jeho nejbližším spolupracovníkům. S politickou situací v České republice to nemá nic společného,“ zdůraznil vedoucí francouzské delegace Pierre Dartout. Podle eurokomisařky Danuty Hübnerové je na podobných setkáních naprosto běžné, že místo ministrů přijedou jejich tajemníci.

Příprava summitu přišla Evropskou unii na asi pět milionů korun. Kvůli setkání policie uzavřela okolí Společenského domu Casino, kde politici jednali i v Nových a Centrálních Lázních. Kromě limuzín účastníků a flotily stříbrných dodávek autobusů s logem českého předsednictví, které se stěhují z jednoho summitu na druhý, se žádné auto nedostalo do Reitenbegerovy ulice, odkud je až do pátku odkoloněná i trolejbusová doprava. Jen o několik ulic dál ale lázně včera žily v klidném tempu.

Na summitu se včera hovořilo o politice soudržnosti a také o tom, jak vyrovnat rozdíly mezi bohatými a chudými regiony. Výsledkem bylo komuniké, v němž se účastníci shodli, že by se měla zjednodušit legislativa spojená s čerpáním strukturálních fondů a že dotace by měly jít především do méně rozvinutých regionů.

Po jednání se delegace přesunuly do luxusního hotelu Esplanade na večeři, včerejší den vyvrcholil slavnostním ohňostrojem. Po pátečním jednání se pojede polská eurokomisařka Danuta Hübnerová podívat na rekonstrukci chebské pěší zóny, na niž město získalo více než stomilionovou dotaci z Evropské pokladny. Z Chebu Hübnerová, která je členkou Komise pro růst a rozvoj pod patronátem Světové banky, zamíří do Habartova, kde si prohlédne základní školu.

Zdroj: 24.4.2009    Mladá fronta DNES    str. 1   Kraj Karlovarský

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů