středa 22. dubna 2009

Zlínský kraj začne půjčovat na předfinancování projektů z EU

Zlín 21. dubna (ČTK) - Zlínský kraj chce letos začít rozdávat krátkodobé půjčky na předfinancování projektů, které získaly dotaci z Evropské unie. Určeny mají být obcím, podnikatelům, ale i dalším zájemcům, kteří uspěli s žádostí o dotaci, ale peníze z EU k nim ještě nedorazily. Ročně chce kraj takto použít 350 milionů korun,na něž si sám vezme úvěr. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš (ODS). Cílem je podle něj pomoci žadatelům v době hospodářské krize, kdy je pro některé obtížné dosáhnout na běžný úvěr.

Peníze mají být určeny na projekty, které už obdržely dotaci z regionálního operačního programu nebo z programu přeshraniční spolupráce. Rozdělovat je bude krajem vlastněná společnost Regionální podpůrný zdroj.

"Ti, kteří budou úspěšní z řad obcí, mikroregionů, svazků obcí, ale i podnikatelů, budou moci využít finančních toků prostřednictvím naší dceřiné organizace," řekl Lukáš a dodal, že půjčku tak budou moci využívat například města a obce, kterým už jejich současná zadluženost neumožňuje krátkodobé úvěry získat. "Signály jsou spíše takové, že tyto subjekty mají problém s finančním tokem zvlášť nyní, kdy banky nemají nějaký enormní zájem půjčovat peníze," vysvětlil Lukáš.

Úvěry z krajského programu nazvaného Podpora EU budou moci úspěšní žadatelé o evropské dotace využívat od letošního září do roku 2015. Pro každý rok v něm bude vyčleněno zhruba 350 milionů korun, které by se podle předpokladů hejtmanství měly rozdělit mezi zhruba čtyři desítky žadatelů. Podle Lukáše ale není vyloučeno, že se výsledná částka ještě změní. "Pokud to bude nutné a potřebné, tak banka, která bude součástí tohoto mechanizmu, bude pružně reagovat," doplnil.

Zdroj: 21.4.2009    Zpravodajství ČTK    

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů