úterý 7. dubna 2009

Rádio Česko: Policie zkoumá monitorovací systém evropských dotací

Praha 6. dubna (ČTK) - Protikorupční policie začala v březnu prověřovat monitorovací systém evropských dotací, který patří pod ministerstvo pro místní rozvoj. Informovalo o tom Rádio Česko. Provoz systému měla už od roku 2007 platit Evropská unie, ale kvůli pochybení v zadání zakázky jej stále hradí stát. Dosud uhradil 175 milionů korun, celková suma by měla činit až 300 milionů korun. Systém provozuje firma Josefa Tesaříka - bratra olomouckého hejtmana Martina Tesaříka (ČSSD).

Ministerstvo pro místní rozvoj v roce 2001 rozhodlo, že v ČR dokáže dodat software, který by zpracovával žádosti o eurodotace a zároveň by kontroloval, jak byly peníze skutečně využity, jen Tesaříkova firma. Později rozhodnutí ministerstva zpochybnily Nejvyšší kontrolní i antimonopolní úřad. Podle nich jde o závažné porušení zákona, protože ministerstvo se obrátilo pouze na jednoho zájemce o zakázku.

Detektivové se zajímají o okolnosti uzavření smlouvy nebo o peníze vynaložené na jeho provoz a chtějí zjistit, jestli nebyl v rámci této veřejné zakázky spáchán některý z hospodářských trestných činů.

Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek informace Rádia Česko nevyvrátil, ale nechtěl o aktivitách detektivů sdělit bližší podrobnosti s tím, že teprve shromažďují informace. "V žádném případě nebylo zahájeno trestní řízení a teprve v nějaké době, v horizontu týdnů, tuto věc vyhodnotíme a rozhodneme o dalším postupu," uvedl.

Podle výpočtů úředníků by měl chod systému stát v letech 2007 až 2013 přibližně 300 milionů korun. Ministerstvo se pod vedením Cyrila Svobody (KDU-ČSL) pokusilo koncem března částečně legalizovat v minulosti údajně nezákonně uzavřený kontrakt, na základě kterého systém dosud běží. Uzavřelo proto s provozovateli systému - společnostmi S&T CZ a TESCO SW - smlouvu, která by měla zajistit chod, servis a rozvoj systému do 31. srpna. Schyluje se i k dohodě o narovnání.

Za obě smlouvy by ministerstvo mělo zaplatit dohromady přibližně 34 milionů korun, s ohledem na plánované nové regulérní výběrové řízení by mělo odkoupit i licenci na současný systém, jejíž cena se zatím odhaduje na 100 milionů korun, ale spekuluje se i o ceně vyšší. Ministr Svoboda ale připustil, že celý monitorovací systém dotací mohou teoreticky spravovat až do roku 2013 stávající firmy, pokud se nepodaří najít provozovatele, který by vzešel ze skutečně "čistého" tendru.

Předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina pro Rádio Česko označil lhůtu do roku 2013 za příliš dlouhou. "Do té doby zcela jistě je možné vypsat řádné výběrové řízení a ten systém svěřit někomu jinému," řekl Pecina.

Podle ministra Svobody stav současného monitorovacího systému neohrožuje využití finančních prostředků, které má Česko od EU k dispozici na rozpočtové období 2007 až 2013. Pro roky 2007 až 2013 je pro Českou republiku v EU vyčleněno 26,7 miliardy eur, tedy podle současného kurzu kolem 727 miliard korun.

Zdroj: 6.4.2009    Zpravodajství ČTK   

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů