středa 13. května 2009

EK schválila český přechodný režim pro poskytování slučitelné státní podpory do výše 500 tis. EUR

TZ Ministerstva pro místní rozvoj ČR (MMR), Praha, 12. května 2009:Evropská komise schválila opatření české vlády na pomoc podnikům při vyrovnávání se s důsledky stávající hospodářské krize. Podnikům, které vlivem aktuálního nedostatku úvěrů čelí problémům s financováním, lze do konce roku 2010 poskytnout podporu do výše 500 tisíc EUR na podnik.

Režim platí po omezenou dobu, stanoví maximální výši podpory v období let  2009 – 2010 na 500 tisíc EUR na podnik a vztahuje se pouze na podniky, jež se k 1. červenci 2008 nenacházely v obtížích. „Tento režim pomůže zmírnit obtíže, s nimiž se potýkají podniky zasažené stávající hospodářskou krizí, aniž by došlo k neoprávněnému narušení hospodářské soutěže,“ uvedl nový ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška.

Podporu bude možno získat mimo jiné ve formě přímých dotací, vratných dotací, subvencí úrokových sazeb, subvencovaných veřejných půjček a veřejných záruk. V rámci režimu lze od jeho schválení EK až do 31. prosince 2010 poskytovat nižší částky podpory slučitelné se společným trhem.

Tento režim je již druhým opatřením ČR, jež bylo schváleno podle dočasného rámce. Jedná se o součást širšího souboru opatření na podporu českého hospodářství. Prvním opatřením byl režim pro poskytování půjček se sníženou úrokovou sazbou.

Seznam nových rozhodnutí ve věci státní podpory zveřejněných na internetu a v Úředním věstníku je k dispozici na internetové stránce State Aid Weekly e-News.

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů