pondělí 4. května 2009

Martyrium kolem monitorovacího systému pokračuje, čerpání dotací to ale neohrozí

Ministerstvo pro místní rozvoj včera podepsalo se současnými provozovateli a tvůrci monitorovacího systému, který sleduje čerpání finančních prostředků ze strukturálních fondů, smlouvy, díky nimž se stává jeho vlastníkem. Může tak začít hledat nového provozovatele systému. Ten stávající byl v roce 2001 vybrán v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách.

Monitorovací systém sleduje čerpání evropských dotací a Evropské komisi slouží k dohledu nad způsobem využívání těchto prostředků. V období 2007-2013 má do České republiky přitéci více než 700 miliard korun.

Autor a provozovatel českého monitorovacího systému byl v roce 2001 vybrán v rozporu se zákonem o veřejných zakázkách. Nezákonný výběr potvrdil v roce 2003 Nejvyšší kontrolní úřad a rok po něm i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Porušení zákona kritizovala i Evropská komise. Ta se navíc obávala i údajné nestability systému související s přechodem od mnohem jednoduššího zkráceného programovacího období z let 2004-2006 na stávající období 2007-2013, v němž si monitorovací systém musí poradit s 24 operačními programy.

Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Hynek Jordán EurActivu ovšem sdělil, že výhrady Komise ke stabilitě systému by měly pominout. Technické potíže byly podle něj již odstraněny a systém je nyní certifikován. Toto ujištění by podle mluvčího mělo Evropské komise stačit a čerpání evropských dotací tak ohroženo nebude.

Navzdory tomu, že se o nezákonném výběru ví už řadu let, Ministerstvo pro místní rozvoj začalo pod tehdejším vedením KDU-ČSL Jiřího Čunka problém řešit až po prosincové výtce Evropské komise. Narychlo vypsané výběrové řízení na nový systém ale vzápětí sklidilo kritiku ze strany renomované nevládní organizace Transparency International kvůli způsobu jeho vyhlášení i podmínkám soutěže. Nový ministr Cyril Svoboda, který v čele rezortu Čunka nahradil koncem ledna, krátce po svém nástupu výběrové řízení zrušil.

Mluvčí ministerstva potvrdil, že úřad nové řízení připravuje, přiznal ale, že prozatím není jasné, kdy bude vyhlášeno. Nejprve podle něj bylo třeba odstranit „právní vadu“. Vzhledem k tomu, že ministerstvo hodlá stávající systém využívat i v budoucnu, muselo jej před vypsáním výběrového řízení na nového provozovatele, který již má být vybrán v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, od firem S&T a Tesco SW (které systém vytvořily a provozují) odkoupit a stát se tak jejich vlastníkem. Firma S&T má podle smlouvy s ministerstvem systém provozovat až do 31. srpna 2009.

K podpisu příslušných smluv, díky nimž se ministerstvo stalo vlastníkem monitorovacího systému, došlo včera. Ministr v demisi Cyril Svoboda je s dohodou spokojen: „Uzavřením těchto smluv se naplňuje první etapa nápravy právní vady z roku 2001, kdy tehdejší vedení ministerstva pro místní rozvoj nepostupovalo v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. MMR tak má zajištěn nerušený provoz monitorovacího systému a přístup k potřebným datům a jejich komunikaci s Evropskou unií“.

Zdroj: 30.4.2009    euractiv.cz    str. 0   Euractiv.cz / Sekce / Regionální rozvoj

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů