pondělí 4. května 2009

Vláda hejtmana Ratha útočí na evropské dotace

Praha - Hejtman David Rath porušuje podle ministerstva pro místní rozvoj pravidla, podle nichž se přidělují evropské dotace. Důkazem je skutečnost, že už několik měsíců oddaluje podepsání několika projektů, které přitom splnily všechny náležitosti a v soutěži o příspěvek uspěly. Peníze ale právě kvůli podpisu hejtmana kraj pořád nemá. Jedná se o smlouvy na sociální projekty, které dostaly souhlas od unie i regionální rady. Vše se uskutečnilo podle pravidel regionálního operačního programu. Hejtman Rath však vše znovu prověřuje.

"My jsme dodrželi všechny předpisy EU, zákony, metodiku a smlouva stále není podepsána, my jsme z toho velmi rozčarovaní a samozřejmě, že to má velký vliv na vývoj služeb, které už tady děláme," popisuje své pocity ředitelka Farní charity Beroun Jana Civínová.

Projekt azylového domu Farní charity v Berouně a další tři neziskové organizace dostaly zelenou na dotaci už loni v říjnu. A dle závazné metodiky měl hejtman podepsat smlouvy celkem za 85 milionů letos v lednu. To ale David Rath neudělal, ačkoli některé jiné smlouvy již podepsal. Ministerstvo pro místní rozvoj, které se o eurofondy stará, ho kritizuje. "V případě regionálních operačních programů střední Čechy jsou ta pravidla nastavena tak, že neumožňují nepodepsání smluv v dané lhůtě," komentuje situaci pro ČT mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

Charity již s dotacemi počítaly

Mezi ohrožené projekty patří i projekt Farní charity v Kralupech nad Vltavou. Ta musela předem koupit objekt za pět milionů korun, což byla jedna z hlavních podmínek pro podpis smlouvy o přidělené dotaci. V domě, kde měla být protidrogová poradna, azyl pro matky s dětmi a středisko pro dovzdělávání především romských dětí, však kvůli nepodepsanému projektu zůstává opuštěn. Vše, co v něm mělo být, se nyní odehrává v provizorních podmínkách ve sklepení místní fary. "Smyslem bylo koupit objekt, který by se zrenovoval, a ty služby by byly přesunuty do nového objektu," vysvětluje postup charity Soňa Hradecká, koordinátorka projektu Farní charita Kralupy nad Vltavou.

Hejtman David Rath svoje zábrany vysvětluje tím, že si chce projekty ověřit. Důvod, proč některé smlouvy podepsal bez kontroly a jiné ne, ale není jasný. "Některý materiál přečtete a ty pochybnosti ve vás nevzbudí, jiný materiál přečtete a z toho, jak je deklarován, psán, na co jsou ty peníze směrovány, ve vás pochybnosti vzbudí," vysvětluje Rath své postupy. Na prověrku si najal soukromou firmu, ačkoli podle ministerstva ji může svěřit jen nezávislému internímu auditu. Podle bývalého hejtmana Petra Bendla jde o naprosto nekoncepční práci a je škoda, že finanční prostředky, které je v kraji možné využít, se nevyužívají.

Resort místního rozvoje chce postup hejtmana prošetřit, donutit ho ale k podpisu smluv nemůže a radí žadatelům, kteří se kvůli projektům zadlužili, aby se obrátili na evropskou komisi. Její zástupci v Česku sice s neziskovými organizacemi jednali, oficiálně se ale nechtěli k dění v Rathově regionu vyjádřit.


Zdroj: 2.5.2009    ct24.cz   

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů