pátek 26. června 2009

Evropské peníze proudí zatím jen do 75 programů z celkových 317

Tiskováí zpráva ministerstva pro místní rozvoj  (MMR), Praha, 25. červen 2009: Dvacet sedm zemí Evropské unie má k dispozici 434 operačních programů pro čerpání peněz z EU pro programové období 2007-2013. Jen 181 programů ale zatím získalo od Evropské komise potvrzení o souladu jejich systémů s nařízeními Evropské komise.

Většina operačních programů všech zemí Evropské unie tedy zatím stále čeká na začátek proplácení ze strany EK.

„Česká republika očekává v nejbližších týdnech schválení řídících a kontrolních mechanismů u 16 operačních programů,“ uvedl náměstek ministerstva pro místní rozvoj Martin Plachý.

Stejně jako Česká republika čeká na start čerpání evropských peněz také například Španělsko, Finsko, Řecko, Dánsko, Belgie nebo třeba  Slovensko a Kypr.

„Řídící a kontrolní orgány Evropské komise nyní prověřují jednotlivé programy České republiky. Zejména se zaměřují na tři oblasti – monitorovací systém, auditní strategii a administrativní kapacitu jednotlivých programů,“  řekl dále náměstek Plachý.

Už na konci července přitom očekává ministerstvo od EK kladné stanovisko k nastavení systému čerpání. Hned poté se mají začít jednotlivé programy naplno proplácet již z evropských peněz.

Zdroj: URL| http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/zdroje-financovani-z-eu-2007-2013/evropske-penize-zatim-jen-do-75-programu/1001573/53601/

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů