pondělí 15. června 2009

Ministr Vondruška zahájil pravidelná jednání s předsedy regionálních rad

Dokument informuje o jednání ministra pro místní rozvoj Rostislava Vondrušky s předsedy regionálních rad, které řídí regionální operační programy. Hlavním tématem jednání bylo zefektivnění čerpání prostředků z jednotlivých programů na pravidelných měsíčních setkáních. MMR předneslo představitelům regionálních rad sérii kroků a doporučení.

Ministerstvo pro místní rozvoj předneslo představitelům regionálních rad sérii kroků a doporučení, která mají vést ke zrychlení čerpání a větší míře vzájemné koordinace. Opatření, která umožní žadatelům lepší přístup k dotacím, zahrnují například urychlení plateb, využití úvěrových mechanizmů a nástrojů finančního inženýrství, spolu se sjednocením podmínek uváděných v rozhodnutích a smlouvách.

„Urychlení a zjednodušení administrativních procesů spojených s čerpáním strukturálních fondů bude mít zásadní vliv na rozvoj podnikání v České republice. Revize tohoto systému a nová opatření pomohou žadatelům o evropské dotace," uvedl ministr Vondruška.

Důležité je i zdokonalení strategie řízení tzv. „výzev", kvalitní monitorování projektů a dodržování administrativních lhůt. Ministr Vondruška na jednání hovořil o řešení velkých administrativních nároků spojených se zpracováním žádostí o dotace.

„Jde především o navázání ještě intenzivnějšího pracovního vztahu mezi ministerstvem a regionálními radami na pravidelných měsíčních schůzkách. Právě zvýšená míra koordinace povede k ještě rychlejšímu a efektivnějšímu čerpání," řekl dále Vondruška.

Už zítra dojde k dalšímu zahájení pravidelných měsíčních setkání ohledně možnosti zefektivnění čerpání financí z fondů EU. Tentokrát budou zástupci ministerstva pro místní rozvoj jednat s jednotlivými náměstky z ministerských resortů, které jsou řídícími orgány operačních programů.

Zdroj: 11.6.2009    businessinfo.cz    str. 0   Rozvoj regionů

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů