čtvrtek 4. června 2009

Janota a Vondruška budou v Bruselu jednat o systému pro fondy EU

Praha 3. června (ČTK) - Ministr financí Eduard Janota se spolu s ministrem pro místní rozvoj Rostislavem Vondruškou příští týden vydají do Bruselu, aby tam jednali o podpoře tuzemského monitorovacího systému pro čerpání evropských peněz. Janota o tom dnes informoval poslance ze sněmovního rozpočtového výboru. Informaci potvrdil ČTK i šéf ministerstva pro místní rozvoj (MMR).

"Já věřím, že se podaří přesvědčit příslušného komisaře o funkčnosti toho systému," řekl Janota poslancům. Ujistil, že systém je funkční, problém je pouze to, zda byl pořízen v souladu se zákonem. MMR systém pořídilo v roce 2001 v rozporu s tehdy platným zákonem o zadávání veřejných zakázek. Úřadu to uzavřelo cestu k financování systému z evropských dotací.

Právě nadcházející jednání je podle Vondrušky tím, co by mělo Česku dále otevřít cestu k financování systému z EU. "Předmětem je definice takových kroků, které umožní proplácet vynaložené náklady z bruselských prostředků," řekl ČTK Vondruška.

Ministr financí vidí kořeny problému v minulém vedení MMR. "Jeho (monitorovacího systému) funkčnost byla ze strany samotné České republiky nepochopitelně zpochybněna bývalým vedením ministerstva pro místní rozvoj," připomněl. Loni v prosinci navíc zástupce MMR v Bruselu informoval evropské úředníky o údajných chybách a nedostatcích v systému, které pak na straně komise vyvolaly pochyby. "Evropská komise toto pojala tak důkladně, že nám pohrozila zastavením financování průběžnými platbami," podotkl Janota.

Janota varoval, že pokud Evropská komise neschválí nápravná opatření, na kterých začalo ministerstvo pracovat pod vedením exministra Cyrila Svobody, bude muset stát vybudovat nový monitorovací systém. Ten by přišel na stovky milionů korun a komise na něj již nepřispěje, varoval Janota.

MMR v současnosti připravuje novou soutěž na hlavní část systému. Samotný tendr však podle Vondrušky předmětem nadcházejících jednání být nemá.

Hlavním nedostatkem monitorovacího systému z roku 2001 byly právní vady, které uzavřely cestu k jeho financování z evropských fondů. MMR opakovaně ujišťovalo, že problémy se netýkají samotného fungování systému. Licenční smlouvu o narovnání se společnostmi S&T CZ a Tesco SW, které systém vyvinuly a zabezpečují jeho provoz, uzavřelo MMR koncem dubna.


Zdroj: 3.6.2009    Zpravodajství ČTK   

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů