pondělí 8. června 2009

Vláda se bude zabývat monitorovacím systémem pro evropské dotace

Praha 5. června (ČTK) - Ministr pro místní rozvoj Rostislav Vondruška v pondělí seznámí své vládní kolegy se stavem a fungováním monitorovacího systému, který zajišťuje čerpání peněz z evropských fondů. Ministři projednají také akční plán, který obsahuje seznam kroků k tomu, aby byl systém plně v souladu s požadavky EU. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

Vláda tento bod původně na programu neměla, zařadila ho však mimořádně do agendy na pokyn premiéra Jana Fischera. K dokumentům se po vládě vyjádří Evropská komise. "Jsem přesvědčen, že Evropská komise vyjádří své kladné stanovisko do konce měsíce června," řekl ve čtvrtek Vondruška. Pokud komise dokumenty skutečně schválí, začnou se evropské projekty plně proplácet z unijních peněz. Dosud byly hrazeny výhradně z národních zdrojů a záloh z EU.

Ministr financí Eduard Janota ale ve středu varoval, že pokud EK nápravná opatření, na kterých začalo ministerstvo pracovat pod vedením exministra Cyrila Svobody, neschválí, bude muset stát vybudovat nový monitorovací systém. Ten by přišel na stovky milionů korun a komise na něj již nepřispěje, podotkl Janota.

Hlavním nedostatkem monitorovacího systému z roku 2001 byly právní vady, které uzavřely cestu k jeho financování z evropských fondů. MMR opakovaně ujišťovalo, že problémy se netýkají samotného fungování systému. Licenční smlouvu o narovnání se společnostmi S&T CZ a Tesco SW, které systém vyvinuly a zabezpečují jeho provoz, uzavřelo MMR koncem dubna.


Zdroj: 5.6.2009    Zpravodajství ČTK   

 

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů