středa 27. května 2009

Krize nesmí ohrozit čerpání evropských dotací v regionech

Světová ekonomická krize začíná ohrožovat realizaci projektů v regionech, financovaných z fondů Evropské unie. Z toho důvodu se u příležitosti veletrhu Urbis Invest setkali u kulatého stolu představitelé Asociace krajů České republiky, bank, ministerstev, regionálních rad regionů soudržnosti a dalších institucí působících na českém trhu, aby hledali společné řešení.

Předseda Rady Asociace krajů ČR, jihomoravský hejtman Michal Hašek, řekl, že stále častěji nastává situace, kdy zájemce o čerpání prostředků z Evropské unie projde úspěšně komplikovaným posuzováním svého projektu v rámci Regionálního operačního programu (ROP), ale ten nakonec není realizován. Žadatel totiž není schopen zajistit si vlastní finanční podíl, nezbytný k financování projektu. Banky mu z nejrůznějších důvodů nepůjčí. Přitom právě čerpání evropských prostředků může být jedním z velmi silných protikrizových opatření ve chvíli, kdy na regiony dopadá hospodářská recese.

Hejtmani se u kulatého stolu s bankovní asociací dohodli na vytvoření pracovní skupiny, která má vytvořit společné pracovní postupy při oceňování bonity žadatelů i kvality projektů tak, aby žadatelé, kteří uspějí ve schvalovacích procesech u jednotlivých Regionálních operačních programů, uspěli také u bank a jejich záměry se tak mohly realizovat.

Podle místopředsedy Asociace krajů ČR, pardubického hejtmana Radka Martínka, hraje roli také nedávné rozhodnutí ministra financí o tom, že u evropských fondů nemohou být uplatňovány zástavy. „To je závažné rozhodnutí. Ukazuje se, že pro banky by mohlo být zásadním problémem při poskytování finančních prostředků. Proto jsme se dohodli, že také tato část problému bude předmětem řešení ve společné komisi," řekl Martínek.

Michal Hašek připomněl další problém - kurzové riziko plynoucí z pohyblivého kursu české koruny vůči evropské měně. „Pokud nedojde k dohodě mezi vládou, regiony a bankami, leží dnes kurzové riziko fakticky na krajích. Jen pro ilustraci: Při posílení kursu Kč vůči Euru o jednu korunu přicházejí Regionální operační programy (ROP) o šest miliard korun. Následky nesou řídicí orgány jednotlivých regionů soudržnosti, případně kraje. Ale my si nemůžeme dovolit v situaci, kdy ministerstvo financí předpovídá krajům výpadky příjmů ve stamilionech, ještě je do budoucna zatížit tím, že na konci finančního období ponesou kurzové riziko v řádech stovek milionů," řekl Hašek a ocenil, že bankovní asociace přijala pozvání hejtmanů k diskusi o možných cestách řešení aktuálních problémů.

„Dnešním dnem začala konstruktivní jednání s představiteli finančních institucí a já mohu říci, že existuje společná ochota hledat způsoby jak podporovat sociálně ekonomický rozvoj krajů," konstatoval místopředseda Asociace krajů Radko Martínek.


Zdroj: 14.5.2009    Veřejná správa    str. 7   Kraje

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

These are genuinely great ideas in regarding blogging. You have touched some good points here.
Any way keep up wrinting.
Review my website click through the up coming internet page

Anonymní řekl(a)...

No matter if some one searches for his necessary thing, so he/she wishes to be available that in detail,
so that thing is maintained over here.
Also see my site > click here

Anonymní řekl(a)...

Everything is very open with a clear explanation of the issues.
It was definitely informative. Your website is
useful. Thanks for sharing!
Also see my webpage - DSL Anbieter

 
Výměna odkazů