pondělí 11. května 2009

Potrestat lze pouze zadavatele

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se dohledem nad dodržováním právních předpisů upravujících zadávání veřejných zakázek zabývá od roku 1995. Od této doby platí již třetí norma - zákon č. 137/22006 Sb., o veřejných zakázkách. Úřad přezkoumává postupy zadavatelů při zadávání veřejných zakázek a sleduje, zda se dodržují zásady transparentnosti, zákazu diskriminace a rovného zacházení.

Správní řízení o přezkoumání úkonů zadavatele může ÚOHS zahájit buď z vlastního podnětu, většinou však na písemný návrh stěžovatele. Aby se zabránilo podávání nedůvodných návrhů, je stěžovatel povinen složit s podáním návrhu kauci, která obvykle činí jedno procento z nabídkové ceny stěžovatele. Jestliže se zjistí, že zadavatel nedodržel postup stanovený pro zadání veřejné zakázky, přičemž tento postup podstatně ovlivnil nebo mohl ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky, a dosud nedošlo k uzavření smlouvy, uloží nápravné opatření a zruší zadání veřejné zakázky nebo jen jednotlivý úkon zadavatele. Kauci vrátí zpět stěžovateli. Pokud neshledá porušení zákona, správní řízení se zastaví a kauce je příjmem státního rozpočtu. V roce 2008 činila výše složených kaucí více než 22 milionů korun, z toho 16 milionů šlo do státního rozpočtu.

CO SE SLEDUJE Úřad zjišťuje v postupu zadavatelů porušení zákona, která ovlivnila nebo mohla podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky. Pokud již byla uzavřena smlouva s vybraným uchazečem, je uložena pokuta. Ta plní vedle funkce represivní také funkci preventivní. Obecně platí, že ÚOHS dbá zejména na prevenci, jejíž součástí je i ukládání pokut.

»Většina správních řízení se zahajuje na návrh uchazečů o zakázku, ostatní z podnětu našeho úřadu. Výsledkem správního řízení je rozhodnutí. Jestliže zadavatel nepochybil, řízení zastavíme, Najdeme-li chyby, dáváme opatření k nápravě. Když je již zakázka realizována, teprve tehdy sankcionujeme. Samostatnou kontrolní činnost uskutečňujeme jen několikrát do roka,« vysvětluje Filip Vrána z tiskového odboru ÚOHS.

ROZMEZÍ UDĚLENÝCH POKUT Výše pokut se pohybuje od tisíce po několik milionů korun. Nejvyšší finanční sankce udělená městu činila 3 miliony korun. V letech 1996-2006 bylo městům dáno 187 pokut, obcím 86 a městysům čtyři. Městské části hl. města Prahy obdržely 14 pokut, obvody města Ostravy tři. Z celkového počtu zhruba 630 udělených pokut jich bylo asi 173 ve výši 10 tisíc Kč, okolo 90 ve výši 20-25 tisíc Kč a zhruba 65 ve výši 30-35 tisíc Kč, asi 45 ve výši 50 tisíc Kč a 27 ve výši 100 tisíc Kč. »Pokuty v oblasti veřejných zakázek rozdělujeme na dvě kategorie. Na ty, kde se pochybení dopustil úředník, tj. došlo k formálnímu pochybení. V tomto případě dáváme takovou pokutu, aby obec po něm její výši mohla vymáhat. Pokud se například obec rozhodla nevypisovat výběrové řízení nebo došlo třeba k pochybné manipulaci v průběhu losování, potom pokutu udělujeme nikoliv symbolickou ve výši několika desítek tisíc korun, ale ve vyšší sazbě,« uvedl Martin Pecina, předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Ze statistiky ÚOHS vyplývá, že počet pokut udělených městům a obcím je více méně podobný s mírně klesající tendencí. Udělování finančních sankcí i jejich výše se vždy pečlivě zvažují. A jak je to s vymáháním pokuty po viníkovi? »Úřad pro ochranu hospodářské soutěže je správní orgán, který vede správní řízení s právnickou osobou, pokutu může dát pouze zadavateli. Nemůže rozlišovat, zda se pochybení dopustil úředník nebo starosta. Právnická osoba ale může vymáhat náhradu škody na základě pracovněprávního vztahu se svým zaměstnancem, a to do výše čtyřnásobku jeho měsíční mzdy. K tomu však obecně příliš často nedochází, což je určitě škoda,« konstatoval Martin Pecina.

PŘÍPRAVA NOVELY Uplynulý rok nepřinesl u veřejných zakázek žádné podstatné legislativní změny. Současný právní rámec odráží platné evropské směrnice, avšak tak jako u většiny poměrně nových právních úprav, i stávající zákon vyžaduje změny, které vyplývají z jeho praktické aplikace, píše se ve výroční zprávě ÚOHS za rok 2008. V současné době jsou již některé nejasnosti zákona vyřešeny výkladovými stanovisky ÚOHS v jeho pravomocných rozhodnutích. Nicméně stále existuje neprovázanost jednotlivých ustanovení zákona nebo jejich logické nesrovnalosti. Úřad při své kontrolní činnosti sbírá zkušenosti, které jsou podkladem pro věcnou novelizaci zákona, na níž spolupracuje s Ministerstvem pro místní rozvoj ČR. Návrh novely sleduje zvýšení transparentnosti zadávacích řízení, zjednodušení postupu v některých druzích řízení; zpřesnění ustanovení upravujících prokazování kvalifikace, zmenšení formalistického přístupu zákona o veřejných zakázkách (například odstranění povinnosti podepisovat nabídku na dvou místech nebo větší důraz na skutečnou ekonomickou výhodnost použitých hodnotících kritérií) atd. Podstatné jsou rovněž změny týkající se zvýšení účinnosti přezkumného řízení, které vyplývají z transpozice směrnice Evropského parlamentu a Rady 2007/666/EE z prosince 2007, na základě které bude do zákona zavedena možnost, aby ÚOHS v závažných případech ukládal zákaz plnění ze smlouvy uzavřené na veřejnou zakázku.


Zdroj: 7.5.2009    Moderní obec    str. 11   Ekonomika

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

With hаvin so much content and articles ԁo you evеr гun into any pгοblems of ρlagorism or copyright ѵiοlation?
Μy websіte hаs а lot οf exclusivе content I've either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any ways to help stop content from being stolen? I'ԁ dеfinitеlу
аpρreсiаte it.

My blоg: pikavippi
Stop by my site - pikavippi

Anonymní řekl(a)...

I don't even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don't knоw who you are but
certainly yоu're going to a famous blogger if you are not already ;) Cheers!

Feel free to surf to my web site ... Zulu Trade
My site : zulutrade arnaque

Anonymní řekl(a)...

Hoωdу aгe usіng Wordpгеѕs for yοur blog platform?
I'm new to the blog world but I'm trying tο get started anԁ
ѕеt uρ mу οwn. Dο уou rеquire
аnу html coԁing knowleԁge to make your oωn blog?
Any help wοuld be reаlly appreciatеd!
Here is my website ; get more follower on instagram

Anonymní řekl(a)...

Now I am going away to dο my breakfast, аfterwaгd having my breаkfaѕt cοming
again to reaԁ additіоnal news.

my blog - http://best-retweet.com
Check out my weblog ... gain twitter followers

Anonymní řekl(a)...

I'd like to thank you for the efforts you have put in penning this blog. I'm hoping to
see the same high-grade blog posts from you in the future as well.

In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal website now ;)

Here is my weblog; vapornine

Anonymní řekl(a)...

I don't know if it's just me or if perhaps everyone else experiencing issues with your site.
It appears like some of the text within your posts are running
off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them too?
This might be a problem with my web browser because I've had this happen previously. Kudos

Also visit my web page: rww
My webpage :: jgx

Anonymní řekl(a)...

Hi mates, how is the whole thing, and what you desire
to say concerning this article, in my view its in fact
amazing in favor of me.

Also visit my weblog; get 10000 followers on twitter

Anonymní řekl(a)...

Terrific article! That is the kind of info that are meant to be shared across the internet.

Disgrace on the search engines for now not positioning this post
higher! Come on over and discuss with my site . Thank you =)

My page ... get followers
my page: get followers

Anonymní řekl(a)...

I am regular visitor, how are you everybody?
This article posted at this website is actually fastidious.


my blog; zulutrade

Anonymní řekl(a)...

A motivating discussion is worth comment. There's no doubt that that you need to publish more on this subject matter, it might not be a taboo subject but usually people do not speak about these topics. To the next! Kind regards!!

Stop by my website ... get followers
Also see my website - get followers

Anonymní řekl(a)...

Hello colleagues, fastidious article and pleasant urging
commented at this place, I am really enjoying by these.


Here is my site :: aolanswers.com

Anonymní řekl(a)...

Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for?
you make blogging look easy. The overall look of your site is great, as well as the content!


Visit my blog :: signaux.zulutrade.com

 
Výměna odkazů