sobota 20. září 2008

Boleslavský integrovaný plán byl schválen, město získá 400 mil.

Mladá Boleslav -- Mladá Boleslav získá dotace téměř 400 milionů korun na podporu plánovaných projektů na základě Integrovaného plánu rozvoje města (IPRM). Schválila ho regionální rada. V současné chvíli už nic získání peněz nebrání, pokud budou předloženy skutečně kvalitní projekty, řekl dnes novinářům náměstek primátora Adolf Beznoska.

Boleslavský plán rozvoje města obsahuje například záměry rekonstrukce parteru Staroměstského náměstí, obnovy vozového parku Dopravního podniku Mladá Boleslav, rekonstrukce Ptácké ulice, městského divadla, plaveckého bazénu i parků Výstaviště, na Komenského náměstí a lesoparku Štěpánka.

Město získá na tyto projekty dotace zhruba 392 milionů Kč z Regionálního operačního programu NUTS II Střední Čechy. Definitivní symbolickou tečkou za procesem vzniku a schvalování IPRM bude podpis příslušných dokumentů 3. října mezi vedením města a středočeským hejtmanem Petrem Bendlem.

"O peníze můžeme začít žádat v podstatě ihned po podpisu. V první etapě plánujeme realizovat rekonstrukci Staroměstského náměstí, koupi autobusů pro městskou hromadnou dopravu a také vybavení pro výuku ve 2. ZŠ," řekl Beznoska.

IPRM letos vypracovala obě statutární města v kraji, Mladá Boleslav a Kladno. Pro tato největší středočeská města představují strategické plány na čerpání prostředků z evropských strukturálních fondů až do roku 2013. 

Boleslav ale už nyní připravuje další IPRM, nyní pro Integrovaný operační program (IOP), který bude zaměřen na Severní sídliště. Město získalo po výzvě občanům a institucím zhruba 80 projektových záměrů pro tuto lokalitu. "Vedení města z nich bude muset na základě určených priorit vybrat ty záměry, které nakonec budou do IPRM zařazeny," podotkl Beznoska.

Navíc vznikla pracovní skupina, která má zpracovat projektové záměry pro oblast Nového parku, části ulice J. Palacha, parku Modrá hvězda, vnitrobloku mezi ulicemi Havlíčkova a 17. listopadu a parku vnitrobloku mezi ulicemi Havlíčkova a J. Palacha. "To je pět takových významných celků, které patří do Severního sídliště," dodal Beznoska.

Podle hrubých odhadů by chystané úpravy zeleně, komunikací, chodníků a další akce bez investic do parkování měly v těchto pěti lokalitách stát kolem 62 milionů korun. Náměstek také řekl, že podle dosud neoficiálních informací by města velikosti Mladé Boleslavi měla mít šanci získat v průměru přes 100 milionů korun. IPRM by měl být odevzdán asi do pěti měsíců.

Datum: 19. 9. 2008, 11.43, zdroj: ČTK, rubrika: Události

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů