pondělí 22. září 2008

Most nezískal peníze na plán rozvoje, proti rozhodnutí se odvolal

Doplněno vyjádření regionální rady rady soudržnosti Severozápad ve 3. a 4. odstavci a jejího předsedy v 9. odstavci.

--------------------

Most 19. září (ČTK) - Sedmdesátitisícový Most neuspěl se žádostmi o dotaci z regionálního operačního programu NUTS II Severozápad. Pro statutární města v Ústeckém a Karlovarském kraji EU vyčlenila pro období 2008 až 2013 celkem 2,9 miliardy korun. Na Most podle výboru regionální rady regionu soudržnosti Severozápad, jehož členové žádosti posuzovali, peníze nezbyly. Novináře o tom dnes informoval primátor Vlastimil Vozka.

"Je to skandál, rozhodnutí je hloupé a nemorální. Po konzultaci s ministerstvem pro místní rozvoj jsme požádali výbor regionální rady o přehodnocení stanoviska," uvedl Vozka.

Hodnocení všech integrovaných plánů rozvoje měst se podle mluvčího úřadu regionální rady regionu soudržnosti Severozápad Vojtěcha Krumpa řídilo kriterii schválenými monitorovacím výborem regionálního operačního programu Severozápad. "Integrovaný plán města Most sice překročil při hodnocení minimální bodovou hranici pro získání podpory, avšak finanční objem dotace rozdělované v této výzvě stačil pouze na podporu prvních čtyř plánů v pořadí," uvedl.

Most podle něj má ještě šanci dotaci získat, protože zbývá ještě rozdělit asi 20 milionů eur (přibližně 480 milionů korun). "V případě příznivého vývoje kurzu koruny nelze vyloučit další výzvu pro předkládání integrovaného plánu rozvoje statutárními městy," doplnil.

Ze šesti statutárních měst v obou krajích uspěly s plánem integrovaného rozvoje Ústí nad Labem, Chomutov, Děčín a Karlovy Vary, kromě Mostu komise nedoporučila ani projekty Teplic. "Podle výboru jsme sice na rozdíl od Teplic podmínky splnily, ale peníze na nás nezbyly. Přihlásili jsme projekty za 998 milionů korun. Po upozornění, že je nutné požadavky upravit, jsme objem finančních prostředků ponížili na zhruba 700 milionů korun. Ani tak ale zřejmě neuvidíme ani korunu," uvedl Vozka.

Upozornil na to, že Most i celý okres je nejpostiženější oblastí z hlediska útlumu těžkého průmyslu, míry nezaměstnanosti, sociálně vyloučených lokalit a dopravní infrastruktury. "Nechápeme proto, že naší žádosti nebylo vyhověno. Dotace jsme chtěli využít na rekonstrukci kulturního domu Repre, sportovní haly, magistrátu či regeneraci centrální parku. Tedy na akce ve veřejném zájmu," doplnil Vozka.

Naznačil, že rozhodnutí výboru může mít politický podtext. V Mostě totiž v komunálních volbách na podzim 2006 zvítězilo Sdružení Mostečané Mostu, jež vytvořilo vládnoucí koalici s KSČM. Ve vedení města tak vystřídalo ODS. Právě občanští demokraté obsadili post ústeckého hejtmana i všech jeho náměstků a mají většinu v krajském zastupitelstvu.

"Vše začalo už počátkem loňského roku, kdy hejtman svolal kvůli integrovanému plánu rozvoje měst schůzku primátorů z Ústeckého a Karlovarského kraje. Já o tom ale nevěděl. Pozvánku údajně dostal ještě na konci svého funkčního období můj předchůdce (Vladimír Bártl z ODS)," dodal Vozka.

Politický podtext neúspěchu Mostu v žádosti o dotace odmítl předseda regionální rady a ústecký hejtman Jiří Šulc (ODS). "Most měl prostě hůře připravené projekty než ostatní města. Nic jiného v tom nebylo. Rozdělovali jsme navíc tři miliardy korun, kdežto města podala žádosti o asi pět miliard. Na každého se prostě nedostane," řekl.


Zdroj: 19.9.2008    Zpravodajství ČTK 

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů