čtvrtek 11. září 2008

Červenec: stavební výroba vzrostla

Stavební výroba se v červenci ve stálých cenách meziročně zvýšila o 6,9 % po červnovém tříprocentním poklesu. Proti předchozímu měsíci byla produkce vyšší o 1,1 %. Oznámil to Český statistický úřad. Největší růst zaznamenalo inženýrské stavitelství, a to jak v nové výstavbě, rekonstrukcích a modernizacích, tak i v opravách a údržbě. 

Podle ČSÚ jde o část stavebnictví, do níž nejčastěji plynou peněžní prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie.

Na stavební výrobě se také začíná odrážet větší opatrnost bank při poskytování hypoték, horší dostupnost úvěrů pro investory administrativních budov však zatím ještě stavební trh výrazněji neovlivnila, míní mluvčí společnosti Skanska CS Ondřej Šuch.

Průměrná nominální měsíční mzda se zvýšila o 15,5 % na 25 646 Kč. Produktivita práce na jednoho pracovníka se zvýšila o devět procent a na jednu odpracovanou hodinu byla nižší o 1,5 %. "Výrazný předstih tempa růstu reálných mezd před produktivitou práce signalizuje rostoucí napětí na pracovním trhu a relativní nedostatek pracovních sil a může ohrozit budoucí vývoj českého stavebnictví," podotkla Fialová z Komerční banky.

Zdroj: ČTK , datum: 11.09.2008

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů