neděle 7. září 2008

Komise usiluje o zvýšení transparentnosti při využívání prostředků z fondů EU (list of beneficiaries)

Nový portál ( nahlédněte zde) propojuje stránky Komise s internetovými stránkami jednotlivých NUTS II regionů v členských zemích Evropské unie, na kterých jsou zveřejňováni příjemci evropských dotací. 

Tímto krokem se Evropská komise snaží zajistit větší transparentnost přidělování evropských i národních peněz. Komise tak naplňuje i regulační rámec o strukturálních fondech a kohezním fondu, která byl přijat v roce 2006. Na jeho základě každý členský stát Unie musí vytvořit databázi, která bude prostřednictvím speciálních internetových stránek veřejně přístupná a která bude obsahovat jména příjemců, názvy projektů a celkovou částku přidělenou na realizaci daného projektu. Tato částka navíc musí být rozdělena na evropské a národní příspěvky. 

Regulační rámec kromě databáze po členských státech vyžaduje, aby využívání finančních prostředků z evropských fondů více propagovaly. Za tímto účelem definovalo dvě základní aktivity:
komunikační plány – členské státy musí ke každému operačnímu programu vypracovat komunikační plán a ten pak předložit Evropské komisi. V současném programovacím období 2007–2013 Komise obdržela 455 takovýchto plánů.
zahajovací akce – členské státy musí na podporu každého operačního programu zorganizovat zahajovací akci a každoroční komunikační akci

Zatím na novém portálu Komise jsou zveřejněny informace o příjemcích a projektech pouze v několika členských zemí a regionech NUTS II. Jedná se o sedm členských zemí – Bulharsko, Českou republiku, Lotyšsko, Maďarsko, Rumunsko, Slovensko, Švédsko. Dále jsou zveřejněny informace vždy v jednom regionu NUTS II v Portugalsku a Belgii a ve třech v Rakousku. 

Komisařka pro regionální politiku Danuta Hübner k nové iniciativě Komise uvedla: „Regionální politika má dopad na všechny, kdo v Evropské unii žijí a představuje více než třetinu rozpočtu EU. Proto je tak důležité zvýšit povědomí o této velmi konkrétní politice mezi evropskými občany. Transparentnost by měla také zlepšit řízení fondů.“
 Zdroj: euractiv

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů