čtvrtek 18. září 2008

Co je finanční monitorování

Finanční monitorování je především sledováním celého průběhu čerpání a efektivního využívání přidělených ročních finančních prostředků – a to jak v případě průběhu realizace projektů jednotlivých operačních programů, tak i celého Národního strategického referenčního rámce.

Při finančním monitorování probíhá sběr, zpracování a vyhodnocování příslušných dat a informací týkajících se vynaložených finančních prostředků a jejich využití. Toto monitorování umožňuje sledování shody skutečnosti s předloženým plánem čerpání a efektivního využívání přidělených finančních prostředků.

Znamená to tedy komplexní systém monitorování finančních toků v rámci projektového cyklu. Tento systém využívá data i informace o projektech ve schvalovací, realizační i po realizační fázi v podobě sledování udržitelnosti deklarovaných výsledků projektů - a to jak indikativní údaje (např. kalendář předpokládaných žádostí o platbu, pravidelné monitorovací hlášení apod.) získávané od příjemců dotací, tak i přesná data a informace o proplácení žádostí o platbu těmto příjemcům a i o následných refundacích či navrácení těchto plateb.

Tyto informace umožňují získávat přesné údaje o skutečném čerpání finančních prostředků v rámci všech operačních programů a poté i celého Národního strategického referenčního rámce.

Pro finanční řízení je významná také skutečnost, že umožňuje vytvářet předpoklady finančního čerpání a tím i reálně řídit plnění ročního přídělu finančních prostředků v rámci pravidla N+3(2).

Úkolem finančního monitorování na centrální úrovni je rovněž pro Evropskou komisi, vládu a pro veřejnost vykazovat plnění realizace Národního strategického referenčního rámce i po finanční stránce.

Jeho úkolem na této úrovni je zároveň sledovat, zjišťovat a identifikovat případný negativní vývoj při čerpání přidělených finančních prostředků a na základě těchto zjištění vytvářet podklady pro přijímání příslušných účinných opatření za účelem odstranění všech zjištěných problémů a nedostatků.

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů