čtvrtek 11. září 2008

Liška: EK by mohla schválit peníze pro české vědce do dvou týdnů

Brusel - Evropská komise by mohla schválit peníze pro české vědce do dvou týdnů, řekl v Bruselu ministr školství Ondřej Liška. Operační program Výzkum a vývoj pro inovace (VAVPI), ze kterého prostředky půjdou, je posledním českým neschváleným programem pro čerpání z evropských strukturálních fondů. Čeští vědci a školy by z něj mohli získat zhruba 50 miliard korun.

"Všechny formální věci jsou vyřešeny, všechno bylo splněno a vyjednáno, nyní se čeká jen na podpis," řekl Liška, který dnes v Bruselu představoval vzdělávací priority českého předsednictví EU. Dodal, že program přijede do České republiky podepsat komisařka pro regionální politiku Danuta Hübnerová.

VAVPI si získal pověst nejproblematičtějšího českého operačního programu. Navzdory ujišťování, že práce na programu se ke konci loňského roku zrychlily, nabralo celé schvalování další zpoždění. Koncem roku 2007 Evropská komise odhadovala, že by mohl být schválen ještě v březnu, bývalý náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Toušek později odhadoval červnový termín. Pomalá příprava programu loni na podzim přispěla k odstoupení ministryně školství Dany Kuchtové. Ostatní programy podepsala Česká republika s EK na přelomu loňského a letošního roku.

Z bruselské pokladny je ve VAVPI pro Česko vyčleněno 2,07 miliardy eur, tedy zhruba 50 miliard korun. To je téměř osm procent všech prostředků, které může ČR v rozpočtovém období 2007 až 2013 z Bruselu získat.

Zdroj: českénoviny.cz

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů