čtvrtek 5. února 2009

EK: Nováčci v EU čerpají fondy dobře, ale bylo by pro ně lepší euro

Brusel - Nové členské státy Evropské unie včetně Česka čerpají peníze z evropských fondů bez větších problémů. Novinářům to dnes řekla eurokomisařka pro regionální rozvoj Danuta Hübnerová. Ještě nedávno přitom existovaly obavy, že unijní nováčci nestihnou vyčerpat všechny přidělené peníze.


Většina nových členských států se ale potýká s problémy, které řadě z nich způsobují výkyvy jejich národních měn vzhledem k euru. "Měly by se stát členy eurozóny, protože tyto změny představují riziko," uvedla eurokomisařka.

Problém s pohybem kurzu byl patrný i v České republice, která na roky 2007 až 2013 může čerpat 26,7 miliardy eur. Podle současného kurzu jde o zhruba 757 miliard, přičemž ještě před několika měsíci to bylo o několik desítek miliard méně, protože koruna byla k evropské společné měně historicky nejsilnější.

Zlepšení v čerpání evropských fondů je patrné i na takzvané čisté pozici Česka. Česká republika totiž za loňský rok získala z rozpočtu Evropské unie o 22,8 miliardy korun více, než do něj zaplatila. Od vstupu země do EU jde přitom o nejlepší výsledek. V roce 2008 obdržela Česká republika z unijního rozpočtu 58,3 miliardy Kč a odvedla do něj 35,4 miliardy Kč.

Největší část příjmů připadá na Fond soudržnosti a strukturální fondy, odkud stát loni získal 41,9 miliardy korun, což jsou téměř tři čtvrtiny veškerých příjmů. Příjmy ze společné zemědělské politiky dosáhly v loňském roce 14,6 miliardy korun, z toho 5,3 miliardy korun obdržela Česká republika z plateb na podporu rozvoje venkova. Přímé platby zemědělcům činily 8,4 miliardy korun.

Celkem od vstupu do EU 1. května 2004 do konce roku 2008 zaplatila Česká republika do rozpočtu unie 146,6 miliardy korun a získala 200,6 miliardy korun. Čistý příjem tak dosáhl 54 miliard korun.

Přestože se podle statistik čerpání z fondů zlepšuje, opoziční ČSSD jej tvrdě kritizuje. Česká republika čerpala podle šéfa opoziční strany Jiřího Paroubka z evropských fondů za léta 2007 a 2008 pouze 1,9 miliardy korun, zatímco mohla vyčerpat až 231 miliard korun. Paroubek tvrdí, že jeho vláda vyjednala pro Česko čerpání 900 miliard korun (podle dnešního kurzu koruny k euru) pro léta 2007 až 2013.

Zpoždění v čerpání skutečně nastalo, ale především kvůli zdlouhavému vyjednávání takzvaných operačních programů, kterých podle Evropské komise bylo příliš mnoho a byly nekvalitně připravené. O jejich počtu a jejich prvních verzích přitom rozhodovala ještě Paroubkova vláda.

Problémy pokračovaly i po volbách, především pak s některými operačními programy. Například váznoucí přípravy programu Výzkum a vývoj pro inovace (VAVPI) stály místo tehdejší ministryni školství a tělovýchovy Danu Kuchtovou. Evropská komise nakonec program schválila až ve druhé polovině roku 2008, nové rozpočtové období přitom začalo již na začátku roku 2007.

Zdroj: finanční noviny 

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů