pátek 13. února 2009

Pomoc fondů EU je zatím v boji proti dopadům krize bezvýznamná

Praha 12. února (ČTK) - Evropské fondy v současnosti podle Svazu průmyslu a dopravy (SP) hrají v Česku při zmírňování dopadů ekonomické krize jen okrajovou roli. Podnikatelé proto žádají změnu pravidel čerpání peněz z Evropské unie. Zhoršený přístup k bankovním úvěrům na spolufinancování projektů navíc ohrožuje nejen již schválené, ale i rozběhnuté projekty. ČTK to dnes řekla Anna Chvojková ze Svazu průmyslu a dopravy ČR.

"Schvalovací proces je značně zdlouhavý, administrativně náročný, problémy jsou s poskytováním záloh některým subjektům. Pomoc při řešení dopadů krize pro naše podniky je tedy momentálně bezvýznamná," uvedla představitelka svazu.

Skeptický vůči zmírňování dopadů krize prostřednictvím peněz z EU je také odborník na strukturální fondy Petr Pažout z Optimus Consult & Invest. Připomněl, že již dnes existuje ve většině operačních programů více žádostí, než kolik jich může být uspokojeno. "Potenciál pro využití evropských fondů v souvislosti s krizí je malý," řekl ČTK.

Peníze z evropských fondů přitom považuje v době krize za silný růstový faktor v regionech ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Uvedlo to v materiálu, který dnes předložilo na jednání sněmovního podvýboru pro evropské fondy.

Poslanec Petr Bratský (ODS) dnes ČTK řekl, že lepšímu získávání evropských peněz brání také současné chování tuzemských bank. Podle něj neochotně půjčují na spolufinancování projektů dokonce i obcím. Obce podle Bratského získají polovinu a více peněz na projekt z Bruselu, ale neseženou již zbytek. Stejný problém zaznamenal u firem i svaz průmyslu. Diskuse na dnešním jednání podvýboru se tak podle poslance týkala také případného jednání s Českou národní bankou o pomoci při zabezpečení financování projektů z národních zdrojů.

Podnikatelé v této situaci podle Chvojkové požadují změnu pravidel čerpání evropských peněz. "Největším problémem je příliš vysoké spolufinancování, neposkytování záloh, zdlouhavost schvalovacího procesu předkládaných monitorovacích zpráv, podmínky na nutnost udržení nově vzniklých pracovních míst, neefektivita řídících orgánů," poznamenala zástupkyně svazu.

Odborník z Optimus Consult & Invest se domnívá, že pomoci by v boji proti krizi mohlo již nyní rychlejší vyplácení dotací. S tím souhlasí i Chvojková ze svazu průmyslu. "Ale tuto pravděpodobnost vidím jako velmi malou. Případná příprava projektů, které by mohly řešit dopady krize je také komplikovaná, protože nikdo neví, jaká situace bude za půl roku až rok, pokud by začaly tyto projekty reálně běžet," dodala.

Premiér Mirek Topolánek ve středu ve sněmovně uvedl, že princip takzvaného průběžného financování můžou řídící orgány, které dotace rozdělují, využívat již nyní. "Díky principu průběžného financování získává příjemce dotace finanční prostředky předtím, než jsou příslušnému ministerstvu poukázány z Evropské komise. Tímto opatřením došlo k urychlení převodu finančních prostředků na účty konečných příjemců i o řadu měsíců," řekl Topolánek.

Předseda vlády také sdělil, že vláda v současnosti připravuje a uskutečňuje opatření, která mají zjednodušit správu evropských fondů. Má to být například novela zákona o veřejných zakázkách a koncesního zákona.

Pro rozpočtové období let 2007 až 2013 je pro Českou republiku v EU vyčleněno 26,7 miliardy eur.

Zdroj: 12.2.2009    ceska-media.cz

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů