pátek 13. února 2009

Komisařka Hübnerová oznamuje, že městům bude udělena podpora ve výši 30 miliard eur

Konference European Urban Day, která se konala 6. února v Praze, se zůčastnila komisařka pro regionální politiku Danuta Hübnerová. Tato konference byla pořádaná pod záštitou českého předsednictví Evropské unie a byla příležitostí ke zhodnocení významného městského rozměru politiky soudržnosti EU.

Během své návštěvy se komisařka rovněž sešla k rozhovoru s Cyrilem Svobodou, českým ministrem pro místní rozvoj.

Před konferencí komisařka Hübnerová uvedla:„Investice na základě evropské politiky soudržnosti jsou pro podporu hospodářského růstu a vytváření pracovních příležitostí ve městech klíčové. Městský rozměr je důležitý zejména s ohledem na současný hospodářský pokles, protože politiky vedené městy mají dopady na okolní oblasti, příslušný region a často na celý členský stát. Je třeba podporovat města, aby se ujala vedoucí role v procesu, který Unii učiní konkurenceschopnější, inovativnější a více zaměřenou na ekonomický a ekologický udržitelný rozvoj.“

Konference se zaměřila na dopad rozšířených programů pro rozvoj měst podporovaných v rámci politiky soudržnosti v letech 2007-2013. Zhruba 10 % z celkových finančních příspěvků v rámci Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF), tj. 30 miliard EUR na celou EU, je určeno na specifická opatření na podporu rozvoje měst, včetně lepší infrastruktury (bydlení, školy, nemocnice, telekomunikace a doprava); podporu malých a středních podniků; obnovu měst s cílem vytváření pracovních příležitostí; restaurování historických městských center a iniciativy k posílení energetické účinnosti a ochrany životního prostředí.

Ve svém projevu na konferenci, nazvaném „Od Bristolu přes Lipsko do Prahy: Jaký je současný stav městského rozměru politiky soudržnosti a jak pokračovat dále?“, zdůraznila komisařka Hübnerová potřebu integrovaného přístupu k řešení rozvoje měst. Vyzvala zejména ke zvýšené pozornosti, kterou je třeba věnovat tomu, aby z pracovních trhů ve městech nebyli vyloučeni přistěhovalci.

Komisařka také zdůraznila různé nástroje, které mají města k dispozici v rámci politiky soudržnosti. Těmito nástroji jsou:JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas, Společná evropská podpora udržitelných investic do městských oblastí), společná iniciativa Komise, Evropské investiční banky a Rozvojové banky Rady Evropy s cílem zjednodušit financování projektů na obnovu měst prostřednictvím kombinace grantů a půjček; program URBACT (The Urban Development Network Programme, Program sítí pro rozvoj měst), který podporuje výměnu osvědčených postupů mezi městy prostřednictvím vytváření tematických sítí; Urban Audit, bohatý soubor statistických informací, jehož cílem je pomoci městům využít zkušeností jiných měst, která čelí nebo čelila obdobným výzvám; Urban Atlas, nová databáze satelitních snímků 185 měst, které mají pomoci urbanistům v jejich práci. „City Stars“ bude odměnou pro města s udržitelným rozvojem

Na konferenci oznámila komisařka Hübnerová vyhlášení ceny „CityStars 2010“, jež bude odměnou pro nejvíce inovativní projekty podporované v rámci politiky soudržnosti. Toto nové ocenění, které staví na úspěchu iniciativy Evropské komise s názvem RegioStars, má za cíl podpořit osvědčené postupy a cíle Lipské charty o udržitelném rozvoji evropských měst.

Lipská charta byla přijata členskými státy v roce 2007 a vyzývá k provádění koordinovaných akcí podporujících integrovanou politiku rozvoje měst, s důrazem na moderní infrastrukturu, vylepšenou energetickou účinnost, čistou městskou dopravu a integraci přistěhovalců, přičemž zvláštní pozornost bude věnována znevýhodněným městským čtvrtím. Charta stavěla na zásadách zavedených v roce 2005 Bristolskou dohodou, která vytvořila rámec pro společný evropský přístup k udržitelným společenstvím, který kombinuje hospodářskou prosperitu a sociální spravedlnost (IP/07/705). Poznámka pro redaktory

Městský rozměr je plně začleněn do cílů 316 programů ERDF na období 2007-2013 v rámci celé EU.

„European Urban Day“ je organizován českým think-tankem CEVRO (Liberálně-konzervativní akademie), ve spolupráci s parlamentní meziskupinou pro městské bydlení, Senátem České republiky, Ministerstvem pro místní rozvoj České republiky, Svazem měst a obcí a Radou samosprávných obcí a regionů.

Zdroj: 12.2.2009    businessinfo.cz

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů