pátek 13. února 2009

Rozdělení evropských peněz vyvolalo v mnoha obcích nevoli

Vedení Středočeského kraje vloží polovinu prostředků ze strukturálních fondů v prvním pololetí roku do zdravotnictví. Na památky a městská centra již nezbylo.

Kutnohorsko/ Rozpaky a rozhořčení vyvolal mezi starosty obcí a měst na Kutnohorsku způsob, jakým se v tomto roce vedení kraje rozhodlo rozdělit prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie.

V rámci výzev takzvaného regionálního operačního programu (ROP) pro první pololetí roku 2009 totiž vedení Středočeského kraje vyčlenilo více než polovinu evropských peněz na rozvoj zdravotnictví. Přesněji šest set šedesát milionů korun do krajských a městských nemocnic.

Vzhledem k obrovskému propadu rozdělovaných prostředků v jiných kapitolách aktuální výzvy, to pro mnoho obcí v regionu znamená jediné - odklad projektů, jejichž příprava již stála nebo bude stát rozpočty statisíce korun.

Opravy památek se odkládají

Vůbec se v tomto pololetí nedostane na opravy památek a rekonstrukce městských center, což postihlo zejména Kácov, Zruč nad Sázavou a Rataje nad Sázavou. „Počítali jsme s tím, že budeme žádat o prostředky na opravu zámku, náměstí i dešťovou kanalizaci a bohužel ani jedno nemá teď v rámci ROPu vypsáno nějaký dotační titul,“ sdělil starosta Kácova Jaroslav Buchal.

Přitom na konzultacích s kompetentními krajskými úředníky bylo hned několika obcím na Kutnohorsku přislíbeno, že příslušné výzvy na opravu památek k využití v turistickém ruchu a revitalizace městských center budou krajem vypsány. „My jsme se při převzetí kácovského zámku zavázali, že jej urychleně opravíme. Postupovali jsme podle návodů zaměstnanců regionální rady, která o rozdělování peněz z Evropské unie ve Středočeském kraji rozhoduje,“ postěžoval si Buchal. Kácovu tak nezbývá nic jiného než najít prostředky jinde, nebo počkat na výzvy pro další pololetí tohoto roku.

Šance na dotaci jsou třiapůlkrát nižší

A podobně jsou na tom i v Ratajích nad Sázavou. Obec již vytvořila projekt pro další etapu rekonstrukce místního zámku, která měla přímo navazovat na právě realizovanou první etapu. Ovšem nebude. „Jsme připraveni podat žádost, ale teď jsou šance třiapůlkrát menší,“ poukázal starosta Ratají nad Sázavou na výrazný propad prostředků, které měly do této oblasti směřovat. „Vidíme to velmi neradi. Je to nekoncepční řešení. Spousta obcí investovala statisícové částky do projektů a teď žijí v obavách, že jsou to vyhozené peníze,“ komentoval rozhodnutí kraje Kubát.

Kraj: o peníze žadatelé nepřijdou

Podle vyjádření vedení Středočeského kraje je však zdravotnictví jednou z jeho klíčových priorit, přičemž zde bylo dosud rozděleno přibližně 210 milionů korun. „Tedy méně než na oblast revitalizace městských center či volnočasové aktivity nebo školství. Investice do zdravotnické infrastruktury, které předpokládá Regionální operační program Střední Čechy, nejsou určitě méně důležité,“ uvedl ve svém prohlášení Václav Chytil, zástupce ředitele Úřadu Regionální rady.

Podle jeho slov ještě budou mít žadatelé s projekty na revitalizaci městských center či volnočasové aktivity dostatek příležitostí podat své žádosti v dalších kolech výzev. Nejdříve však na podzim letošního roku.

Region| Střední Čechy

 Zdroj: 13.2.2009    Kutnohorský deník    str. 3   Kutnohorsko

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů