pátek 13. února 2009

Podpora podnikání v roce 2009

Zásady pro čerpání podpor ze strukturálních fondů Evropské unie jsou platné pro celé období od roku 2007 až do roku 2013. V každém roce ovšem dochází k drobným změnám a ani rok 2009 není výjimkou. Polygrafi cké firmy mají nyní možnost znovu posoudit, zda je pro ně výhodné žádat o nějakou formu podpory svých podnikatelských záměrů.

Jestli si na položenou otázku odpoví kladně, je právě nyní ten správný čas začít připravovat potřebné podklady.

Realizací podpůrných programů je v České republice pověřeno několik gestorů. Z pohledu polygrafi ckých firem je nejdůležitějším hráčem agentura CzechInvest. Rozdělení programů mezi CzechInvest, Českomoravskou záruční a rozvojovou banku a další instituce zůstává i pro letošek shodné. „Ve výčtu programů ani v působnosti jednotlivých institucí žádné změny nejsou. Došlo nicméně ke změnám podmínek u jednotlivých programů,“ uvedl Petr Pažout, obchodní ředitel společnosti Optimus Consult & Invest. Poradenská organizace se sídlem v Praze 9 - Klánovicích zpracovala v uplynulých letech úspěšné projekty pro celou řadu firem z oboru polygrafi e. Zacíleno na Rozvoj K nejdůležitějším změnám letos dochází v programu Rozvoj, kde byla zvýšena výše podpory na 60 % pro podniky pod padesát zaměstnanců. Zároveň došlo k drobným změnám ve vymezení podporovaných regionů.

Z podpory v rámci programu Rozvoj jsou také vyškrtnuty podniky, které mají méně než deset zaměstnanců a jsou umístěny v obci do 2 000 obyvatel. Pro ně je totiž určena jiná podpora poskytovaná Státním zemědělským intervenčním fondem v rámci Programu rozvoje venkova. Změny se pravděpodobně budou týkat i zvýhodněného úvěru Progres. Úpravy ještě nebyly specifi kovány, ale zřejmě dojde k navýšení úrokové sazby a zúžení možného okruhu žadatelů.

Přijímání žádostí o podporu se děje na základě tzv. výzev, které slouží pro vyhlášení termínů a stanovení detailních podmínek.

V roce 2009 se podmínky pro žadatele v zásadě neliší od požadavků platných v minulých letech. Podmínky pro žadatele se samozřejmě vyvíjejí v každém dotačním titulu a druhá výzva je vždy o něco jiná než výzva první. Změny nicméně nejsou zásadního charakteru. V roce 2009 poběží několik výzev, které budou aktuální i pro firmy z oboru polygrafi e. Příslušné termíny jsou uveřejněny na webových stránkách agentury CzechInvest a Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Druhé výzvy v programech Rozvoj a ITC a strategické služby byly vyhlášeny 15. ledna. Z hlediska polygrafi e je nejzajímavější výzva k předkládání žádostí do programu Rozvoj, který ve vybraných regionech podporuje rozvoj malých a středních podniků pomocí spolufi nancování investic do moderního technologického vybavení.

Plánovaná alokace finančních zdrojů na tuto výzvu dosahuje 2 mld. Kč.

Aktuální výzva programu Rozvoj je zaměřena na pořízení nových technologických zařízení s vyššími technickými a užitnými parametry a na realizaci projektů zvyšující efektivnost procesů. Dotace je poskytována ve výši od jednoho až do 20 mil. Kč. Příjem elektronických registračních žádostí do programu Rozvoj bude probíhat od 15. dubna do 15. července 2009. Pro příjem navazujících plných žádostí je potom vyhrazeno období od 15. června do 15. září 2009. Podrobné pokyny pro žadatele o podporu v rámci druhé výzvy programu Rozvoj jsou k dispozici na internetových stránkách agentury CzechInvest.

Pro organizace z oboru polygrafi e je nejvhodnější právě program Rozvoj, který je spolu se čtrnácti dalšími programy součástí skupiny programů OPPI (Operační program Podnikání a inovace). Zajímavá výzva běží také v programu ICT v podnicích. V únoru ovšem končí a další bude vyhlášena pravděpodobně až na podzim. Celý rok běží výzva do programu Potenciál, který je zaměřen na výzkum a vývoj. Registrační žádosti se přijímají do 30. září, odevzdání plných žádostí je možné nejpozději do 30. listopadu. Koncem první poloviny roku budou také vyhlášeny výzvy na neinvestiční dotace zaměřené na vzdělávání zaměstnanců.

V gesci ČMZRB zůstávají tři programy, tj. Progres, Start a Záruka, které jsou zaměřeny na podporu malých a středních podniků.

V současné době je příjem registračních i plných žádostí do programů Start, Progres a Záruka ukončen a aktuálně k nim nejsou otevřeny žádné výzvy. Přestože finanční možnosti v uvedených programech jsou nižší než v programu Rozvoj, v případě otevření dalších výzev by mohly malým tiskárnám pomoci například při dokompletování technologie. Cílem programu Progres je posílení kapitálového vybavení firem pomocí zvýhodněných úvěrů. Program Start má umožnit realizaci podnikatelských záměrů osob vstupujících do podnikání poprvé nebo s delším časovým odstupem, a to poskytnutím podpory ve formě bezúročného úvěru nebo zvýhodněné záruky s finančním příspěvkem k zaručovanému úvěru. Všeobecné podmínky programu Záruka jsou stejné jako u programu Start. Cílem programu je pomocí zvýhodněných záruk finančních příspěvků usnadňovat realizaci podnikatelských projektů malých a středních podniků a zvyšovat jejich konkurenceschopnost. Regionální operační programy, které nejsou v gesci CzechInvestu a MPO, jsou zaměřené více na regionální rozvoj. Velkou část dotací mohou čerpat buď municipality, nebo podnikatelé v cestovním ruchu, takže pro polygrafi cký průmysl tyto programy nejsou příliš vhodné.

Zajímavé možnosti ovšem nabízí regionální operační program Severovýchod, který zahrnuje Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj. Aktuální výzva je zaměřená na získávání lepších praktických zkušeností pro žáky středních škol. Otevírá se tak zajímavá možnost pro podnikatele, kteří se chtějí podílet na praktickém vzdělávání svých budoucích potenciálních zaměstnanců ve spolupráci s vybranou polygrafi ckou střední školou.

Sami, nebo s poradci?

Podmínky pro poskytování dotací jsou nastaveny obecně pro všechna odvětví. Žádné odlišnosti v přípravě a schvalování žádostí neexistují ani v případě polygrafi ckého průmyslu.

Jestliže se tedy určitá tiskárna rozhodne požádat o podporu, postupuje shodně jako každá jiná firma v České republice. Na výběr má v zásadě dvě možnosti. Buď chce řešit žádost samostatně, nebo se obrátí na specializovanou poradenskou a konzultační organizaci.

Pokud se rozhodne pro první cestu, musí se nejprve seznámit se všemi aktuálními dotačními tituly a nalézt mezi nimi vhodný program pro svůj záměr. Před etapou zpracování podkladů je potřeba si uvědomit, že víc než o jednoduchou žádost jedná se o podrobný projekt, který musí splnit všechny formální náležitosti. V druhém sledu prací okolo projektu by mělo dojít k ověření jeho šancí na schválení, aby bylo možné určit, zda má vůbec smysl se projektem zabývat.

Proto je třeba vyjít především ze zkušeností s minulými výzvami. V dalším kroku je nutné ve firmě vyhradit dostatečné časové a odborné kapacity na zpracování projektu a seznámit se důkladně s metodikou vybraného programu. S agenturou CzechInvest žadatel potom komunikuje výhradně prostřednictvím internetové aplikace eAccount.

Aniž bychom chtěli dělat reklamu jakékoli poradenské firmě, i po letmém seznámení s podmínkami programu Rozvoj musíme konstatovat, že příprava projektů se vyvinula ve svébytnou disciplínu, kterou je lépe přenechat odborníkům. Při vytížení managementu, jaké je dnes obvyklé ve standardní polygrafi cké firmě, je jenom obtížně představitelné, že se řídící pracovníci intenzivně věnují také práci na projektu. Sestavování věrohodných podkladů a projektové dokumentace je poměrně složitý proces, a proto doporučujeme, aby se žadatelé o dotace obrátili na některou ze společností, které mají s touto agendou dostatek zkušeností a potřebné know-how.

Zejména u programů v rámci OPPI mohou zkušenosti s přípravou projektů výrazně napomoci jeho konečnému schválení.

Role poradenských firem spočívá především v tom, že využijí své know-how a praktické zkušenosti v zájmu úspěchu klientova projektu.

Poradenská firma by měla být schopna dopředu zhodnotit šance svého klienta. Měla by navrhnout případné optimalizace, aby připravovaný projekt byl v porovnání s ostatními firmami konkurenceschopný a jeho zpracování potom nebylo zbytečnou prací.

Důležitou součástí projektu je vždy studie jeho ekonomické udržitelnosti, která hodnotí životaschopnost projektu. Zpracováním projektu tak klient nezískává pouze žádost o dotaci, ale kompletní zhodnocení plánované investice a studii, jakým způsobem danou investici nejefektivněji zrealizovat. Seriozní poradenská firma by měla být také schopna potenciálnímu žadateli popřípadě sdělit, že budoucí výkony jeho firmy neodpovídají požadovaným kritériím. Nadsazování přínosů investice dotované ze strukturálních fondů se přitom nevyplácí, neboť použití dotace podléhá dodatečným kontrolám. Při zpracování veškeré požadované dokumentace by měl být žadatel proto velmi korektní při kvantifi kaci budoucích přínosů. O výdajích souvisejících s projektem bude muset vést oddělenou evidenci.

Závěr Potenciální žadatelé, kteří se ještě neseznámili ani obecně s možnostmi podpory ze strukturálních fondů, by měli začít studiem základních informaci na www.czechinvest.org a www.mpo.cz. Souhrnné informace lze získat také na www.strukturalni-fondy.cz. Portál slouží jako rozcestník pro získávání informací o fondech EU v České republice. Informační portál je spravován Ministerstvem pro místní rozvoj, které vystupuje v roli centrálního koordinátora pro využívání fondů EU v ČR.

Podle nařízení Evropské komise musí být publikovány seznamy projektů dotovaných z veřejných zdrojů. Agentura CzechInvest uvedenou povinnost plní na webové stránce http://www.czechinvest.org/ seznam-podporenych-projektu-oppi, na níž zveřejňuje seznamy projektů, které získaly podporu v rámci programu OPPI. Seznam příjemců dotací, úvěrů a záruk je uveřejněn včetně názvů podpořených programů a rozsahu finanční podpory. V lednu 2009 byl zachycen stav ze září loňského roku. Firmy, které uvažují o podání žádosti o podporu, se mohou inspirovat nahlédnutím do seznamu a možná v něm najdou i nekonkurenční podnikatelský subjekt ze svého regionu, s nímž by mohly svůj záměr a jeho zkušenosti konzultovat.

Polygrafi cké firmy, které se v uplynulých letech úspěšně či neúspěšně pokoušely získat finanční podporu pro podnikání, mohou potvrdit, že se rozhodně nejedná o jednoduchou problematiku. Strukturální fondy budou v tomto rozsahu sice teoreticky k dispozici až do roku 2013, nicméně vzhledem k velkému zájmu žadatelů a zbývajícím alokacím máme za to, že zajímavé programy budou fungovat maximálně do konce roku 2011 a pak dojde k jejich vyčerpání. Je například také možné, že výzva do programu Rozvoj, který patří k nejoblíbenějším, bude v tomto programovacím období již poslední.

Zdroj: 12.2.2009    Svět tisku    str. 86   Praxe

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů