pátek 13. února 2009

Očekávaný vývoj odvětví stavebnictví v ČR a SR

Dokument informuje o konferenci s názvem Očekávaný vývoj odvětví stavebnictví v ČR a SR, která se konala dne 11. února 2009 v Brně. Na konferenci byl mj. prezentován i projekt CEEC Research a jeho přínosy pro rozvoj společností podnikajících ve stavebnictví. Hlavním cílem projektu je bezplatně poskytovat aktuální a srovnatelné analýzy stavebnictví zemí střední a východní Evropy.

Prezentace poskytla účastníkům konference hlavní poznatky o způsobech získávání a zádávání stavebních zakázek a poukázala na konkrétní rozdíly v různých zemích střední a východní Evropy. Generálním partnerem projektu CEEC Research je poradenská společnost KPMG Česká republika.

Jako nejpřínosnější zdroje nových zakázek byly vyhodnoceny napříč celým regionem dlouhodobé (rámcové) smlouvy a osobní kontakty. Z toho dlouhodobé smlouvy jsou na vedoucí pozici v České republice, na Ukrajině a v Litvě. Osobní kontakty jsou nejvíce využívané na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. Oba zmíněné zdroje ve stejné míře uvádějí společnosti v Estonsku a Lotyšsku. Tendry jsou využívány viditelně méně, frekvence jejich použití, jakožto zdroje nových zakázek, byla v roce 2008 největší v Polsku a Litvě, naopak nejmenší v České republice a na Slovensku.

Předneseny byly také další zajímavé příspěvky, které reagovaly na palčivou situaci ve stavebnictví na počátku roku 2009. President Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš prohlásil, že konec krizového cyklu v celé ekonomice poznáme oživením stavební výroby. Další z řečníků uvedl, že Evropská Unie je více ohrožena ekonomickou krizí, než USA, protože se v EU obtížněji přijímají politická rozhodnutí, má vysoký podíl exportu na HDP, ekonomika je méně flexibilní a obyvatelé EU jsou více „deprimovaní" a pesimističtí. Konkrétně Česká republika exportuje zejména komodity, které jsou citlivé na momentální situaci a tak její vyhlídky nejsou růžové.

Zajímavé přirovnání účastníkům konference připravil 1. náměstek ministra pro místní rozvoj Milan Půček, který na obrázku Noemovy archy demonstroval nynější situaci. Je důležité nezmeškat loď, táhnout za jeden provaz, stavět archu i když ještě neprší, postavit svou budoucnost na pevném základu a další aktuální poučení.

Informace poskytla společnost CEEC Research.


Zdroj: 12.2.2009    businessinfo.cz   

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů