úterý 17. února 2009

Obcím se zbytečně prodražují projekty, na něž chtějí dotace z EU

Ostrava 16. února (ČTK) - Malé obce a města v Moravskoslezském kraji platí zbytečně vysoké částky za přípravy projektů, na něž chtějí získat evropské dotace. Za takzvané studie proveditelnosti platí firmám i statisíce, přitom kvalitní studii mohou získat za zhruba 85.000 korun. Regionální rada Moravskoslezsko, která v kraji evropské peníze rozděluje, proto letos stanoví nejvyšší možnou částku, kterou obcím za zpracování studií zpětně proplatí. ČTK to řekli zástupci regionální rady.

Rozdíly v cenách studií potvrdila analýza 110 projektů z oblasti cestovního ruchu a občanské vybavenosti, kterou regionální rada zpracovala začátkem roku. Vyplývá z ní, že obce a města s 500 až 5000 obyvateli zaplatily za studie průměrně 270.000 korun.

Nejdražší studie dokonce přesáhla milion korun, přitom projekt nakonec nebyl úspěšný, a obec evropskou dotaci nezískala. "Chybí zde přímá úměra mezi cenou studie a její kvalitou," upozornil ČTK Daniel Foltýnek z Regionální rady Moravskoslezsko. Dokládají to i částky za žadatele celkem - ti neúspěšní zaplatili průměrně 181.000 korun, což je o 60.000 Kč více oproti úspěšným.

Podle Foltýnka doplácejí hlavně malé obce na nedostatek vlastních odborníků. Ve srovnání s velkými městy jim chybí také kontrolní mechanismy. "Může se stát, že starosta obce, neznalý trhu, dostane nabídku od poradenské firmy, která mu nepřijde podivná. A nemá po ruce nikoho, kdo by to zpochybnil," naznačil Foltýnek.

Starostové malých obcí by si proto měli zjišťovat reference u svých kolegů. "Rada je jednoduchá: podívejte se na seznam schválených projektů. Oslovte ostatní starosty a zeptejte se, kdo jim projekt zpracoval a jak s tím byli spokojeni," řekl ČTK s tím, že obce se tak mohou vyvarovat firem, které pracují "metodou spálené země". Zároveň by si obce měly nechat na přípravu projektu alespoň čtyři měsíce.

Analýza také ukázala, že oproti malým obcím se chovají hospodárněji například podnikatelé v cestovním ruchu. Za studie proveditelnosti zaplatili průměrně necelých 90.000 korun. Je to méně i ve srovnání s obcemi a městy, kde žije 5000 až 50.000 lidí. Jejich radnice zaplatily za studie průměrně 118.000 korun.

"Vzhledem k cenovým excesům malých obcí chceme na jaře stanovit nejvyšší možnou cenu za studii proveditelnosti, kterou pak budeme proplácet. Pokud za ni obec zaplatí více, rozdíl bude muset uhradit z vlastních zdrojů," naznačil Foltýnek.

Zdroj: 16.2.2009    Zpravodajství ČTK  

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů