sobota 11. října 2008

Dotace bohatým: za evropské peníze se staví luxusní hotely

Měly by to být finanční injekce, které zkrášlí regiony. Jenže místo toho miliardy, jež do Česka tečou z Evropské unie, vysají projekty vlivných byznysmenů. Stavějí se z nich luxusní hotely anebo golfová hřiště. Všimla si toho už i kontrarozvědka.

V ryzí čistotě to ukázal srpnový výběr středočeského hejtmanství. I když měli úředníci k dispozici půl miliardy, dostalo se jen na šest projektů (viz box Šestice vyvolených). A to přitom o finanční pomoc žádalo ve finále šedesát firem.

 Šestice vyvolených

Byla to bitva, z níž vyšel vítězně jen každý desátý projekt. Když úředníci ve středních Čechách rozhodovali o tom, komu půjdou peníze z Evropské unie, přiklepli milionové dotace jen šesti zájemcům. Vybranou smetánku tehdy tvořili kromě Babišova Čapího hnízda ještě rodinný projekt Miloše Zapletala, dříve šéfa Miss ČR, jenž společně se syny připravuje agroturistickou farmu, dále wellness park luxusního hotelu Chateau Mcely, multifunkční areál s golfovým hřištěmResort Zduchovice, sportovní lyžařskécentrum Monínec a ovocná palírna v Třebízi.

Uspěly především projekty, které mají sloužit bohaté klientele. V pozadí ambiciózního plánu na stavbu mamutí farmy Čapí hnízdo u Olbramovic na Benešovsku stojí slovenský miliardář Andrej Babiš. Farma má vyrůst na místě zpustlého lihovaru s komínem, kde hnízdí čápi. Do Babišova průmyslového impéria spadá jak vlastník zpustlého statku (je jím společnost Imoba, která obchoduje s nemovitostmi), tak Farma Čapí hnízdo, která finanční podporu získala.

Když stavební odbor městského úřadu ve Voticích loni povolil společnosti Imoba rekonstrukci statku, úředníci prý netušili, co přesně na pozemcích u rybníka vyroste. „Pro nás je důležité, zda to bude přístupné běžným lidem. Nechceme tu mít nějaký VIP moloch," uvažuje místostarosta Votic Tomáš Válek. Kusé informace o projektu ale naznačují, že Čapí hnízdo nemá být ve výsledku ničím jiným. Na více než devadesátihektarové ploše vznikne školicí středisko pro manažery a zároveň vzorková prodejna produktů z tamějších zvířat.

Nocleh za deset tisíc

U ostatních oceněných projektů je přitažlivost mezi dotacemi a vysoce ziskovými firmami vidět ještě markantněji. Čtyřicet dva milionů z eurofondů získá pětihvězdičkový hotel Chateau Mcely na výstavbu takzvaného wellness parku. Půjde v tomhle případě o rozvoj regionu? Stěží. Jen přenocování v hotelu stojí pět až sedmnáct tisíc korun.

To, o čem se už léta v branži šušká, odhaluje ve vší parádě nejnovější výroční zpráva Bezpečnostní informační služby. V pasáži, v níž kontrarozvědka analyzovala možné zneužívání dotací, se doslova píše: „Přetrvává riziko zvýhodňování některých projektů předkládaných k financování ze strukturálních fondů EU prostřednictvím osob zodpovědných za jejich hodnocení."

Na středočeském hejtmanství ovšem trvají na tom, že půlmiliardu rozdělili správně. Že peníze putovaly úspěšným a známým firmám, je prý jen shoda náhod. „Postupujeme podle předem daných kritérií a svá rozhodnutí musejí hodnotitelé obhájit," brání se Marek Kupsa, šéf středočeského úřadu, který peníze rozdělil.

Zdroj: týden.cz 

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů