středa 22. října 2008

Podpora spolupráce výzkumu a vývoje s průmyslovou sférou

Informační centrum Akademie věd ČR pro inovace (ICAVI) je projektem Střediska společných činností AV ČR, v. v. i., který je financovaný ze strukturálních fondů Evropské unie. Cílem projektu je vybudování místa pro setkávání odborníků z akademické a průmyslové sféry, navázání spolupráce mezi těmito sektory a komercializace výsledků výzkumu a vývoje.

Kromě velmi důležitých osobních setkávání je díky technice možné uskutečnit i telekonference s odborníky prakticky z celého světa. Přestože se projekt blíží ke konci své realizace (předmětem projektu bylo vybavení informačního centra špičkovými technologiemi), tak vlastní náplň, tedy jednotlivá setkání, se teprve začínají uskutečňovat a s působením v této oblasti se počítá minimálně po několik dalších let.

Informační centrum se nachází v prostorách Akademie věd na Národní třídě 3 v Praze 1.

Inovace v současném světě a jejich význam pro ekonomiku

Inovace jsou základem úspěchu v celosvětovém konkurenčním prostředí, schopnost tvorby inovací je hlavním strategickým nástrojem zvyšování konkurenceschopnosti v globální ekonomice. Nemusí se jednat pouze o nové technologie, ale i o nové produkty, postupy, služby zákazníkům, vyšší efektivitu práce, lepší kvalitu. Inovace vznikají především díky propojení znalostí a zkušeností z různých oborů a díky zapojení výzkumných struktur a institucí do kooperace s flexibilními a technologicky vyspělými firmami. Výsledky výzkumu a vývoje jsou právě na základě konzultací s odborníky z privátní (často průmyslové) sféry dále vyvíjeny až do konečné formy, kdy jsou představeny konečným zákazníkům a mohou být komercializovány. Vzhledem k tomu, že právě propojení mezi vědeckou a průmyslovou sférou je důležitou, ale doposud poměrně opomíjenou oblastí, se Středisko společných činností AV ČR, v. v. i., snaží podporovat přenos výsledků výzkumu a vývoje do praxe. Prvním krokem bylo právě vybudování Informačního centra AV ČR pro inovace. Toto moderní, multimediální, informační, poradenské a komunikační centrum je zaměřeno na propojení výzkumně-vývojové základny AV ČR se zájmy veřejných i soukromých subjektů působících především na území hl. m. Prahy.

Projekt ICAVI podporuje rozvoj inovací

Vlastní projekt byl rozložen do dvou etap. V první etapě byl dopracován stavební projekt, provedeny stavební úpravy, instalace vzduchotechniky a strukturované kabeláže a instalování technologií. Slavnostní otevření informačního centra proběhlo na konci dubna 2008 za přítomnosti předsedy AV ČR prof. RNDr. Václava Pačesa, DrSc., Ing. Ladislava Macka, prezidenta České manažerské asociace a generálního ředitele a předsedy představenstva ČMZRB, a. s., a dalších významných osobností z akademické i průmyslové sféry. Spuštěny byly také internetové stránky projektuhttp://www.icavi.cas.cz, kde jsou uvedeny bližší informace včetně kontaktů na realizační tým.

Druhá etapa, která byla ukončena na konci června 2008, byla zaměřena na zkušební provoz informačního centra a jeho propagaci. Uskutečnilo se několik setkání s odbornými pracovišti AV ČR i firmami a započalo se s vyhledáváním technologií v ústavech, které budou nabídnuty dále mimo AV ČR. Vlastní aktivity projektu byly v rámci pilotního projektu nastartovány a nyní dále běží. V současné době realizační tým projektu kontaktuje jednotlivá pracoviště AV ČR, vyhledává technologie, které je již možné prezentovat odborné veřejnosti, resp. firmám majícím o tyto výsledky výzkumu zájem. Po vyhledání technologií následuje kontaktování firem a zprostředkování společného setkání. Samozřejmostí je spolupráce s odborníky na problematiku patentového poradenství a licenčních služeb, kteří dlouhodobě působí v rámci Střediska společných činností AV ČR, v. v. i.

V rámci projektu ICAVI jsou umožněna přímá osobní setkávání výzkumníků z pracovišť AV ČR s představiteli podnikatelského sektoru na základě úzké spolupráce mimo jiné s Českou manažerskou asociací a Svazem průmyslu a dopravy ČR. Kromě těchto setkávání jsou pořádány kulaté stoly, workshopy, semináře a konference, kde jsou prezentovány výsledky výzkumu prováděného na pracovištích AV ČR. Je možné konstatovat, že díky zaměření na podporu rozvoje inovací se projekt přímo podílí na utváření podoby českého inovačního prostředí.

Technické vybavení informačního centra

Konferenční místnost je vybavena špičkovou technikou. Konkrétně se jedná o videokonferenční systém s vysokým rozlišením, který umožňuje propojení až čtyř účastníků. Konference může být i živě vysílána na internetu. Kromě sady instalované v sále je k dispozici přenosná sada pro rychlé zprovoznění videokonferenčního spojení na místě zájmu. V sále je k dispozici multimediální tabule – plazmová obrazovka s dotykovým panelem se softwarem SMART Sympodium, který umožňuje využívat moderní způsoby interaktivní prezentace (např. popisků do videoprezentací). Instalován je také vizualizér, dokumentová kamera, která umožňuje snímání 2D nebo 3D předloh s 14násobným optickým zoomem. Veškerá technika je ovládána jednoduchým intuitivním ovládáním prostřednictvím přenosného dotykového displeje. Samozřejmostí je lektorský počítač s multifunkční tiskárnou a uživatelská PC pro účastníky akcí. Sál umožňuje různá uspořádání podle typu akce (např. konferenční v řadách za sebou nebo postavení stolů do tvaru „U" vhodné pro videokonference, interaktivní setkání a diskuze).

Zdroj: businessinfo.cz 

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů