středa 22. října 2008

Znovuotevření programu na úspory energií

Vláda chystá znovuotevření Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2009, který má v gesci ministerstvo životního prostředí, ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo dopravy. V částech MŽP a MPO mohou o dotace žádat podnikatelé, u ministerstva dopravy jen podnikatelé v dopravě – dopravci. 

„Hospodářská komora vítá znovuotevření Státního programu na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v roce 2009. Dotace ze Strukturálních fondů EU totiž zdaleka nepokryjí všechny potřebné oblasti, kde jsou tyto investice třeba. Podnikatelé tak budou mít přístup i k dotacím ze státního rozpočtu, které jsou méně administrativně náročné. Státní programy fungují jako doplněk evropských programů a jsou určeny především pro ty subjekty, které nedosáhnou na peníze z fondů EU ," uvedl k tématu prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel

„Stejně tak by mělo ministerstvo průmyslu znovu oživit Státní programy podpory malého a středního podnikání, které byly v souvislosti s programovacím obdobím EU 2007 – 2013 pozastaveny. Ne všichni malí a střední podnikatelé jsou totiž oprávněnými žadateli v rámci Operačního programu Podnikání a inovace a tudíž nemají rovné šance dotaci získat," dodal Kužel. 

Státní program na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie pro rok 2009 byl založen ještě před vstupem ČR do EU a byl tehdy hybnou pákou pro stimulaci úspor energie a využití jejích obnovitelných zdrojů. 

Nyní, když jednotlivé resorty podporují úspory energií a využití obnovitelných zdrojů energie hlavně prostřednictvím operačních programů, se stal státní program spíše doplňkovým programem, vyhlašovaným pouze v resortech, které poskytují podporu subjektům mimo svoji přímou působnost. 

Statní resorty zůstávají na hospodaření energií zainteresovány prostřednictvím Monitoringu spotřeby a úspor energie v budovách vládních institucí, prováděného na základě usnesení vlády z roku 2007. 


Zdroj: euro.cz 

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů