čtvrtek 16. října 2008

Jaké jsou ekonomické priority českého předsednictví v Radě EU

Dobře odváděná práce v rámci předsednictví může zviditelnit Českou republiku v očích Evropy i třetích zemí.

Již brzo se Česká republika ujme na šest měsíců předsednictví v Radě EU. Tento akt, jakkoliv na první pohled symbolický, hraje při rozhodování na úrovni EU značnou roli. Země v čele EU v daném období řídí celou rozvětvenou strukturu Rady EU, a tím fakticky určuje program EU, kontroluje proces schvalování legislativy a reprezentuje unii navenek. Česká republika se tak fakticky stane 20 let po sametové revoluci a teprve pět let po svém vstupu do společenství lídrem zemí EU.

Na ekonomické priority je z hlediska českého předsednictví kladen největší důraz. Proto není překvapením, že hlavní prioritou je posilování konkurenceschopnosti členských zemí a jejich výkonnosti v globální konkurenci, liberální obchodní politika a naplňování čtyř základních svobod unie - tedy svobody pohybu osob, služeb, kapitálu a zboží.

Mottem českého předsednictví je Evropa bez bariér. Tedy bez bariér ve volném pohybu osob, služeb, bez obchodních a byrokratických bariér, bez bariér pro podnikatele, pro občany.

Česká republika tak reflektuje aktuální situaci v EU a jako hlavní bariéry chápe přechodná restriktivní opatření pro volný pohyb pracovníků, jejichž druhá fáze bude končit v dubnu 2009.

ČR podpor uje plnou mobilitu pracovních sil, která je předpokladem pro rozvoj a obohacuje intelektuální potenciál EU, bez jakýchkoliv omezení. V roce 2009 též bude končit druhá fáze přechodného období poskytování vybraných služeb. Také sféra služeb je stále tlumena ochranářskými tendencemi a regulacemi v rámci sedmadvacítky i vůči okolním státům. Služby mají vysoký růstový potenciál a stávají se stále více předmětem mezinárodního obchodu, a proto by mělo dojít k další liberalizaci.

VÝZVY ČESKÉHO PŘEDSEDNICTVÍ V RÁMCI EU

České předsednictví je spojeno s náročným úkolem, a to zahájit v rámci EU diskusi o reformě rozpočtu EU, která bude spjata s reformou společné zemědělské politiky. ČR v rámci debaty o budoucím rozpočtu EU podporuje směřování výdajů EU na posílení růstu, konkurenceschopnosti a zaměstnanosti. Ambicí českého předsednictví je, aby evropský rozpočet byl výhodnou investicí pro občany do budoucna s co největší návratností.

Prohlubování vnitřního trhu je hlavním zájmem českého předsednictví a zároveň významným aspektem pro dosažení konkurenceschopnosti EU. V kontextu hlavní priority Evropa konkurenceschopná a otevřená si ČR uvědomuje důležitost konkurence a liberalizace v odvětvích veřejné služby (elektrická energie, plyn, telekomunikace, doprava, poštovní služby) jak pro firmy, tak pro spotřebitele, již těchto odvětví využívají. Potenciální zisk z liberalizace v těchto oblastech odhaduje OECD na nejméně 1,5 % až 2 % HDP unie.

ČR jako předsednická země bude muset věnovat zvýšenou pozornost oblasti energetiky, aby mohl být naplněn základní dlouhodobý cíl -tedy energetika udržitelná, účinná a bezpečná. Za našeho předsednictví budeme mít za úkol dokončit vyjednávání o legislativě stanovující pravidla pro vnitřní trh s plynem a elektřinou a též energeticko-klimatický balíček. ČR bude rovněž muset věnovat zvýšenou pozornost a úsilí koordinaci výzkumu a vývoje v oblasti energetiky.

Významné téma je zlepšování regulatorního prostředí, a to zejména pro malé a střední podniky. Vysoká administrativní zátěž a míra regulace evropské ekonomiky je často považována za jeden z hlavních faktor ů, jenž negativně ovlivňuje potenciál i konkurenceschopnost podnikatelského sektoru. Očekává se, že na konci roku 2008 by Evropská komise měla předložit návrhy změn v legislativě EU, která způsobuje nadměrnou legislativní zátěž, a této problematice se bude věnovat jarní Evropská rada v roce 2009 za českého předsednictví.

Česká republika považuje za hlavní výzvu unie v ekonomické dimenzi inovace a nové technologie, které závisejí zejména na vzdělání, výzkumu a vývoji. Inovace jako priorita navazuje na Evropský rok kreativity a inovací, kter ý komise plánuje vyhlásit v roce 2009. S touto prioritou souvisí skutečnost, že unie se zavázala investovat 3 % HDP do výzkumu do roku 2010 s tím, že jednu třetinu poskytne veřejný sektor.

Aby se objevovaly nové technologie, je nutné klást důraz na vzdělání a hodně investovat do základního výzkumu. Rozvoj nových technologických procesů je nezbytný k zachování udržitelné průmyslové politiky. Lze očekávat, že do 10 až 15 let budou mít ekotechnologie v ekonomice podobnou roli, jakou mají v současné době informační technologie.

POSÍLENÍ EVROPY V MEZINÁRODNÍCH VZTAZÍCH

Prioritou českého předsednictví je i posílení Evropy ve světě. Česká republika, která patří do liberální skupiny zemí, bude prosazovat maximální liberalizaci světového obchodu. Konkurenceschopnější a otevřenější Evropa je správnou cestou pro globalizovaný a konkurenceschopný svět. Otevřenost znamená ještě silnější Evropu, lépe vybavenou, aby mohla čelit mezinárodní konkurenci. Na tuto výzvu reaguje také EU ve své obchodní strategii Global Europe: Competing in the World z roku 2006.

Proto vyjednávání především v rámci WTO je třeba vést s ambicemi. V oblasti mezinárodního obchodu stavíme na první místo naplňování závěrů WTO z Dauhá, jejichž výsledkem by měl být trh EU více otevřený dovozcům z rozvojových zemí. S ohledem na výsledek ministerské konference v Ženevě však nalezení shody nad závěry nebude jednoduché nejen v rámci WTO, ale i v samotné EU.

V rámci transatlantických vztahů se ČR zaměří na ekonomické partnerství a na nové mechanismy spolupráce, např. Transatlantickou ekonomickou radu. České předsednictví bude prosazovat další odstraňování překážek obchodu a investic, na kterých se EU a USA dohodly 30. dubna 2007 ve Washingtonu. Bude pokračovat a rozvíjet spolupráci ve vztazích EU a Kanada, podporovat posilování a stabilizaci zemí západního Balkánu, vést přístupová jednání s Chorvatskem a budovat užší spolupráci se zeměmi východní Evropy (Ukrajina, Moldavsko, Gruzie, Ázerbájdžán a Arménie) v rámci evropské politiky sousedství. Důležitým tématem budou vztahy EU-Rusko v oblasti bezpečnosti dodávek energetických surovin a ekonomická spolupráce.

Čína je od roku 2002 spolu s USA největším mimoevropským obchodním partnerem pro EU. Česká republika zahájí přípravy na summit EU-Čína (druhá polovina roku 2009), který se bude rovněž týkat ekonomické problematiky. Ambicí českého předsednictví je otevřít otázku ochrany duševního vlastnictví.

ČR je zastáncem pozice, aby unie aktivně jednala s Afrikou, o které se mluví jako o světadílu 2. poloviny 21. století a kde musí svádět rovný zápas o trhy s Čínou. V rámci vztahů EU-Afrika podporuje ČR spolupráci v oblasti obchodu, nelegální migrace, míru, demokracie a energetiky.

PŘEDSEDNICTVÍ NABÍZÍ PŘÍLEŽITOSTI

Předsednictví poskytuje ČR příležitost jak na evropské, tak na mezinárodní úrovni zviditelnit své silné stránky a využít příležitosti, které se v rámci výkonu předsednictví nabízejí. Cílem předsednictví je napomoci národním hospodářským zájmům a přílivu dalších investic a přinést nové možnosti a příležitosti pro naše podnikatele a výrobce.

Očekáváme, že se ČR v rámci půlročního předsednictví zviditelní v EU a ve světě, zejména pak ve vztahu k hlavním globálním hráčům USA, Číně, Rusku, a to po mnoha stránkách, včetně ekonomické, turistické a kulturní.

Současný ekonomický výkon a hospodářský růst nám umožňuje prosazovat naše priority, jakými jsou moderní konkurenceschopná a otevřená Evropa, v rámci EU s dostatečnou sebedůvěrou. Na české předsednictví EU proto nahlížejme s optimismem a s ambicí zanechat během předsednictví vlastní stopu v evropském integračním procesu. 


Zdroj: 16.10.2008    Exportér    

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů