čtvrtek 16. října 2008

Užitečné informační zdroje o Evropské unii

www.businessinfo.cz - rozsáhlý a strukturovaný přehled informací poskytuje oficiální portál pro podnikání a export. Je to jednotný a velmi praktický informační zdroj, který poskytuje státní správa.

www.czechtrade.cz - webová adresa vládní proexportní agentury CzechTrade, kde najdete i informace o možnostech využití strukturálních fondů Evropské unie. Množství informací a služeb je bezplatné, mezi placené služby patří vyhledání potenciálních zákazníků v teritoriu pracovníky CzechTrade, základní cenový průzkum pro cílový trh nebo monitoring veletrhů a výstav aj.

www.euroservis.cz - služba Euroservis agentury CzechTrade exportérům poskytuje informace o podnikání na vnitřním trhu EU. Pokud pošlete přes web otázku, do sedmi dnů získáte alespoň základní orientaci a další odkazy na zákony či instituce v konkrétní zemi EU. Individuální dotazy lze pokládat prostřednictvím portálu www.czechtrade.cz a odpovídají na ně specialisté CzechTrade i spolupracující odborníci. Euroservis se zaměřuje na všechny aspekty podnikání na vnitřním trhu EU. Pokrývá celní a daňovou problematiku, volný pohyb zboží uvnitř EU, legislativu, prokazování shody s technickými požadavky EU, ochranu hospodářské soutěže a další témata. Jedná se o bezplatnou službu.

www.cebre.cz - zde najdete informace od české podnikatelské reprezentace v Bruselu, která byla vytvořena Hospodářskou komorou ČR, Svazem průmyslu a dopravy ČR a Konfederací zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR, aby prezentovala a obhajovala české podnikatelské zájmy přímo v Bruselu.

www.export.cz - server nabízející přehled teritoriálních informací a poptávek a služeb českých center.

www.hkcr.cz - webové stránky Hospodářské komory ČR, informační síť pro podnikatele. Lze zde najít veškeré informace o možných podporách.

www.spcr.cz - webové stránky Svazu průmyslu a dopravy ČR, nabízející mimo jiné informace o podnikatelských misích.

Aktuální informace o EU

www.euroskop.cz - oficiální webová stránka úřadu vlády o EU v češtině. Poskytuje řadu servisních informací, včetně monitoringu legislativy EU. Informace jsou prakticky a přehledně členěny podle rubrik. www.euractiv.cz - na těchto stránkách vycházejí denně aktuální informace o dění v EU, a to v českém jazyce.

www.integrace.cz - novinky, co se děje v Evropské unii, rozbory problémů, legislativa.

www.euobserver.com - zpravodajský server v angličtině, najdete zde řadu aktuálních zpráv z dění v Evropské unii.

www.europeanvoice.com - týdeník European Voice poskytuje v angličtině především informace a trendech a analýzy.

Jak založit firmu v EU

http://europa.eu.int/youreurope - na serveru Your Europe podnikatelé najdou u jednotlivých zemí EU přehledné informace o tom, kde či jak musí svou firmu registrovat, jaké se na ně vztahují zákony, jaký daňový systém v konkrétní zemi funguje, či zda mají nároky na nějakou finanční podporu. K získání informací o založení firmy v zemích Evropské unie existují další adresy: www.europages.com/homeen.html, www.euroinfocentrum.cz/enlargement, www.europa. eu.int.

Informace pro podnikání

http://europa.eu.int/comm/enterprise/tris - nové technické předpisy umožňuje zdarma sledovat databáze TRIS. Tento informační systém (Technical Regulations Information System), vytvořený Evropskou komisí, brání protekci a vzniku neopodstatněných překážek obchodu v EU.

http://europa.eu/index_cs.htm - oficiální portál EU v češtině. Užitečné informace, veřejné zakázky, právo duševního vlastnictví, harmonizace technických norem, pravidla vnitřního trhu, unijní politiky, euro, odkazy na další zdroje informací.

http://ted.publications.eu.int/CD/application/pif /resources/shtml/common/home/home.html -databáze TED tendrů unie.

http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds/home_en.htm - vyhledávací databáze tarifních kvót a omezení.

http://madb.europa.eu/mkaccdb2/indexPubli. htm - jak proniknout na třetí trhy.

Informace o ekonomice a měně

www.ecb.int/ - stránka obsahuje informace o ECB, statistické údaje atd.

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page?_pageid=1090,30070682,1090_33076576&_ dad=portal&_schema=PORTAL - adresa statistického úřadu unie EUROSTAT.

www.sysmod.com/eurofaq.htm - nejčastěji kladené otázky ve vztahu k euru a k EMU.

www.cordis.lu/ - databáze umožňuje vyhledávání v různých kategoriích, vyhledávání obchodních partnerů ke spolupráci v rámci EU či seznam výzkumných projektů a programů v rámci programů EU.

Instituce v EU

http://ec.europa.eu/index_cs.htm - oficiální webová adresa Evropské komise, je i v českém jazyce. Informace jsou členěny podle rubrik, například pod heslem Politiky EU najdete řadu prakticky seřazených sekcí s novými zprávami obvykle v anglickém jazyce.

http://europa.eu.int/prelex/apcnet.cfm?CL=en -databáze monitorující vnitřní rozhodovací proces mezi institucemi.

www.eiro.eurofound.ie/ - databáze obsahující aktuální informace a analýzy týkající se nejdůležitějších událostí a sporných otázek v průmyslových vztazích jak v zemích EU, tak i mimo ni.

http://europa.eu.int/scadplus/ - bibliografická informační databanka obsahující více než 300 tisíc právních a dalších dokumentů.

http://europa.eu.int/eclas/ - katalog publikací a knih ECLAS - bibliografická databáze, která sestává z publikací týkajících se evropských záležitostí posledních dvaceti let. Neumožňuje jejich kopírování či dodávky.

www.europarl.europa.eu/news/public/default_c s.htm-Portál - webová adresa Evropského parlamentu. Nabízí vyhledávání dokumentů.

www.eurunion.org/eu/index.php?option=com_c ontent&task=category&sectionid=22&id=145&It emid=84 - problematika Evropské unie z pohledu USA.

Informační střediska EU v ČR

www.evropska-unie.cz - na stránkách Informačního centra EU, tedy delegace Evropské komise v Praze, lze najít souhrnné informace o unijní problematice, novinky, semináře, zajímavé odkazy.

Adresa Informačního centra EU Rytířská 31, 110 00 Praha 1 tel.: 221 610 142-3 fax: 221 610 144 e-mail: info@iceu.cz Bezplatné telefonické informace nabízí Eurofon Úřadu vlády: 800 200 200 (v pracovní dny od 8 do 18 hodin). Bezplatná linka Europe Direct - pokud si někdo neví rady, může se obracet zdarma telefonicky na službu Europe Direct - tel.: 008 006 789 1011. Ta má sloužit nejen podnikatelům a manažerům, ale i občanům, kteří potřebují odpovědět na otázku související s EU. Po vytočení čísla z Česka automaticky naskočí ohlášení v češtině.

Evropský match-making

www.enterprise-europe-network.cz - webová adresa Enterprise Europe Network je prakticky členěna a nabízí řadu praktických informací o EU z byznysového pohledu. Síť byla založena Evropskou komisí a nahradila Euroinfocentrum. Hlavním cílem sítě Enterprise Europe Network je poskytovat integrované služby především pro malé a střední podniky (MSP). Síť se skládá z přibližně 600 členů působících ve 40 zemích Evropy a působí i v ČR.

www.b2fair.com/ - jedete-li na veletrh a hledáte-li partnery, podívejte se na tuto virtuální kooperační burzu.

www.crr.cz/index.php?lsel=89%7C136 - databáze, která vám pomůže najit partnera.

Hospodářské komory

Při match-makingu vám mohou pomoci i obchodní komory, řada z nich má zastoupení v Praze: Česko-belgicko-lucemburská smíšená obchodní komora v ČR: www.cblchamber.cz/.

Česko-bulharská obchodní komora: www.simex.cz. Britská obchodní komora v ČR: www.britishchamber.cz.

Francouzsko-česká obchodní komora: www.ccft-fcok.cz.

Italsko-česká obchodní a průmyslová komora: www.camic.cz.

Česko-německá obchodní a průmyslová komora: www.dtihk.cz.

Česko-nizozemská obchodní komora: www.cnbs.eu Severská obchodní komora v České republice: www.nordicchamber.cz.

Česko-polská smíšená obchodní komora: www.opolsku.cz.

Slovensko-česká obchodní komora: www.scok.cz.

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů