úterý 14. října 2008

Polovina tuzemských firem neuvažuje o využití dotací z fondů EU

Podle průzkumu, který provedla pro Komerční banku výzkumná agentura Factum Invenio, přibližně 37 % tuzemských firem v současnosti neví, zda může čerpat dotace ze strukturálních fondů EU.

Podle výsledků výzkumu jen přibližně každá šestá firma v ČR (17 %) využila nebo právě využívá financování určitých projektů z fondů EU. Dalších 31 % firem se o možnosti získání evropských peněz zajímá, ale aktivně prozatím tyto možnosti nevyužívá. Více než polovina dotázaných firem (51 %) se o možnosti financování projektu z fondů Evropské unie nezajímá.

„Výsledky průzkumu naznačují, že řada českých firem zatím není dostatečně informována o možnosti využít evropské peníze pro své projekty. Část manažerů si možná neuvědomuje, že například na projekty z oblasti vzdělávání zaměstnanců či úspory energií může dosáhnout takřka každá tuzemská společnost," uvedl Jan Hanuš, vedoucí KB EU POINT Promotion Center.

Nízká míra informovanosti je obecným problémem, který tuzemské firmy od evropských dotací odrazuje. Podle výsledků výzkumu bylo pouze 14 % z pěti set dotazovaných firem aktivně osloveno někým, kdo nabízí pomoc či alespoň informace o problematice evropských fondů.

Nízká informovanost a nezájem tuzemských firem o evropské dotace je zarážející také proto, že významná část (více než 225 miliard Kč) evropských peněz je určena právě velkým společnostem a malým a středním podnikům.

Nejbližší šancí pro získání evropských dotací budou pro tuzemské firmy a podnikatele především následující programy:

  • Program ICT v podnicích - dotace na nákup či outsourcing informačních systémů a systémů řízení podnikových zdrojů, žádosti lze podávat do 28.2. 2009.
  • Program EKO-ENERGIE - dotace na úspory energií a obnovitelné zdroje energie, žádosti lze podávat od 1.12. 2008.
  • Program Inovace – patent - dotace na ochranu práv průmyslového vlastnictví, žádosti lze podávat od 9.9. 2008.
  • Program Prosperita - dotace na vědeckotechnické parky, podnikatelské inkubátory a centra pro transfer technologií, žádosti lze podávat od 9.9. 2008.

„Dobře informované firmy těží z přílivu dotací i v případě, že samy nemohou o dotaci v rámci konkrétního dotačního programu žádat. Často se totiž stávají dodavatelem v rámci některého z projektů, kde sám žadatel nemůže nebo nechce realizovat celý projekt vlastními zdroji," doplnil Jan Hanuš.

V rámci projektů se naprostá většina dodávek uskutečňuje - z důvodu transparentního rozdělování veřejných prostředků - prostřednictvím externích dodavatelů.V současné době se zájemci mohou ucházet o dodávky pro desítky až stovky dotovaných projektů. Informace o výběrových řízeních lze nalézt na specializovaných serverech.

Zdroj: finexpert.cz 

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů