úterý 14. října 2008

Frýdek-Místek si chce kvůli dotaci stěžovat u Evropské komise

Frýdek-Místek 13. října (ČTK) - Frýdek-Místek připravuje kvůli nepřiznání dotace stížnost k Evropské komisi (EK) a také žalobu k soudu. Město chce prošetřit, zda krajský úřad a Regionální rada regionu soudržnosti Moravskoslezsko postupovala nezaujatě, když Frýdku-Místku jako jedinému z pěti statutárních měst Moravskoslezského kraje zatím nepřiznala dotaci z evropských fondů určenou právě těmto městům. Na tiskové konferenci to oznámil náměstek primátorky Michal Pobucký. O případném přidělení dotace ve výši zhruba 220 milionů korun pro Frýdek-Místek zatím nebylo definitivně rozhodnuto.

O zhruba tři miliardy korun z prostředků Evropské unie soutěžilo celkem pět statutárních měst Moravskoslezského kraje. Města k získání evropských peněz musela vypracovat Integrovaný plán rozvoje města (IPRM), na jehož základě se finance přerozdělovaly. Největší částku z evropských peněz získala Ostrava, a to přibližně 1,5 miliardy korun. Opava i Karviná dostanou shodně přibližně 400 milionů korun a necelých 300 milionů korun vybojoval se svým integrovaným plánem Havířov na Karvinsku.

Frýdek-Místek zatím peníze nedostal, protože se dopustil formálních chyb, ale má možnost plán přepracovat a znovu se ucházet o dosud nerozdělenou částku 9,25 milionu eur (asi 227 milionů Kč), uvedl Michal Sobek z Regionální rady regionu soudržnosti Moravskoslezsko, která o přerozdělení evropských peněz rozhoduje. "Rozhodnutí Výboru Regionální rady Moravskoslezsko je zcela apolitické," zdůraznil Sobek.

"Úřad regionální rady schválil čtyři integrované plány rozvoje měst. Já o žádných zásadních chybách nevím, na regionální radě jsme si vysvětlili určitý pohled na věc. Bohužel Moravskoslezský kraj a jeho vedení nám háže klacky pod nohy, žádali jsme v minulosti o spoustu dotací, většina nám byla zamítnuta. V současné chvíli hodnotíme situaci a naši právníci připravují podání stížnosti k EK a žaloby k soudu," uvedl Pobucký, podle něhož město už dříve přišlo na zamítnutých dotacích o 30 milionů korun.

Podle Sobka ale regionální rada při hodnocení či schvalování integrovaných plánů rozvoje měst nepochybila. "Za procesem hodnocení integrovaných plánů zůstala auditní stopa, která kdykoliv umožňuje doložit transparentnost a správnost celého procesu," zdůraznil Sobek ve svém vyjádření pro ČTK.

Dotace, na kterou zatím šedesátitisícové město nedosáhlo, se stala námětem předvolebního boje. Zastupitelé opoziční ODS ve Frýdku-Místku v pátek oznámili, že chtějí svolat mimořádné jednání zastupitelstva, na němž budou požadovat odvolání primátorky města Evy Richtrové (ČSSD). Ta kandiduje v senátních volbách. "IPRM byl hluboce podkročen a ve srovnání se stejnými nebo podobnými městy Opava a Karviná byl na 50 procentech jejich žádosti. Opava, která má zhruba stejnou strukturu rozpočtu i počet obyvatel, požadovala 27,8 milionu eur. U Karviné to bylo 28,6 milionu eur. Frýdek-Místek si požádal jen o 14 milionů eur, " uvedl na dnešní tiskové konferenci frýdecko-místecký zastupitel za ODS Igor Svoják. Podle náměstka primátorky Michala Pobuckého je důvodem 14milionové žádosti skutečnost, že opoziční zastupitelé ani veřejnost nepředložili žádné další projekty.

Podle Pobuckého opoziční zastupitelé ODS nyní kritizují integrovaný plán, který v červnu na zastupitelstvu odsouhlasilo všech 34 přítomných zastupitelů. Ve čtyřicetičlenném zastupitelstvu Frýdku-Místku je ve vládnoucí koalici ČSSD a KSČM, která má celkem 22 křesel. S 18 mandáty jsou pak v opozici Nezávislí a Sdružení ODS, KDU-ČSL a nezávislých kandidátů. Někteří členové opozice plán podle Pobuckého dokonce chválili jako profesionálně připravený.

Mimořádné zastupitelstvo chce opozice svolat na 3. listopadu, kdy se ale podle primátorky uskuteční jeho řádné zasedání. Primátorka Eva Richtrová uvedla, že si není vědoma žádného svého pochybení.

Elena Mazurová vju

Zdroj: 13.10.2008    Zpravodajství ČTK    str. 0   dov  pol

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů