čtvrtek 16. října 2008

Čunek si chce u EK stěžovat na přísné kontroly při čerpání dotací

Praha 15. října (ČTK) - Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek chce spolu se svými kolegy ze zemí visegrádské skupiny předložit Evropské komisi stížnost na nadměrnou přísnost kontrol při čerpání peněz z evropských fondů. Čunek to dnes řekl na tiskové konferenci po zasedání vlády.

"Chceme dát Evropě a jednotlivým komisařům (Evropské komise) materiál, ve kterém vyjádříme určitou nespokojenost s tím, že se kontrol musí provádět strašně moc. Celá administrativa tak spotřebuje velké prostředky, které by jinak mohly být vynaložené na rozvoj území a další projekty," řekl Čunek.

K dohodě ministrů zemí V4 došlo podle Čunka na jejich zasedání v polském Krakově. "Nejvážnějším tématem byla přísnost evropských kontrol," uvedl ministr.

Za hlavní problém považuje Čunek dvojité kontroly žadatelů o dotace z evropských fondů. Spolu s ministerstvem financí prý nyní MMR pracuje na materiálu, který by takzvané duplicitní kontroly odstranil.

V období let 2007 až 2013 je pro Česko v EU vyčleněno 26,7 miliardy eur, což je podle současného kurzu přibližně 658 miliard korun. Ještě na konci minulého roku výše peněz určených v evropských fondech pro Česko přesahovala podle původního kurzu v korunách 750 miliard.

Zdroj: 15.10.2008    Zpravodajství ČTK

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů