čtvrtek 13. listopadu 2008

Dotace EU na cestovní ruch získají už spíš jen velké projekty

Brno 7. listopadu (ČTK) - Šanci získat evropské dotace na rozvoj cestovního ruchu na jihu Moravy a Vysočině mají spíše už jen velké projekty. Města, obce a řada institucí už dostaly skoro 1,5 miliardy korun, nyní pro ně úředníci mají další stovky milionů a předpokládají, že peníze rozdělí spíše mezi projekty, které budou mít větší dopad na region. ČTK to dnes řekla mluvčí Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihovýchod Milena Marešová.
Na dotaci z programu Rozvoj cestovního ruchu zatím přišlo kolem 300 žádostí v hodnotě 3,2 miliardy korun. Rada rozdala mezi víc než stovku projektů jen zhruba 1,5 miliardy. Příjemci peněz pak museli ze svého přidat další 2,6 miliardy Kč. Peníze šly třeba do Telče a Třebíče, kde jsou památky UNESCO, nebo na značení cyklostezek, ale i na řadu místních projektů do hotelů či penzionů.
"Zkušenosti z prvních výzev ukázaly, že je třeba podporovat projekty, které mají dopad na velké území, generují příjem pro region, jsou integrované s dalšími aktivitami a mají potenciál pro další rozvoj udržitelného cestovního ruchu," poznamenal Artur Zatloukal z Úřadu Regionální rady. Úředníci si teď chtějí zmapovat, kdo a na jaký projekt bude mít ještě o evropskou dotaci zájem. Podle toho připraví podmínky pro další kolo žádostí. Dá se ale očekávat, že přidělí větší sumy menšímu počtu projektů.
Města a obce z Jihomoravského kraje a Vysočiny už letos z EU dostaly na dotacích přes 2,5 miliardy Kč. Celkem by měly do roku 2013 získat kolem 17 miliard korun. Záleží ale na kurzu koruny, částka v každém programu se počítá podle aktuálního kurzu. Dotace mohou sloužit například na výstavbu silnic, vybavení nemocnic či škol nebo výstavbu sportovišť

Zdroj: 7.11.2008 Zpravodajství ČTK

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů