úterý 18. listopadu 2008

Kontinuita v přístupu k evropským tématům

VIZE 2015, druhý ročník konference o realizaci Regionálního operačního programu Jihovýchod, se konal v Brně 12. listopadu 2008. Jak již název naznačuje, tématem byly výzvy a specifika rozvoje regionu Jihovýchod pro nadcházející roky.
"I v budoucnu budou evropská témata a evropské projekty naprostou prioritou budoucí politické reprezentace Jihomoravského kraje," sdělil Michal Hašek, lídr ČSSD v krajských volbách 2008, v úvodu konference VIZE 2015. "Z hlediska kontinuity chceme, aby se i nadále region Jihovýchod řadil mezi nejúspěšnější v čerpání evropských fondů na velmi kvalitní projekty. Bez ohledu na to, že se změnila z hlediska krajských zastupitelstev politická mapa České republiky, jednoznačně trvám na kontinuitě programu, který byl nastolen a také na navázání na vynikající výsledky práce Regionální rady," prohlásil Michal Hašek a poděkoval dosavadním představitelům Regionální rady Jihovýchod.
Cílem konference bylo poskytnout názorovou platformu odborníkům a odpovědět na základní otázku: Kam směřuje rozvoj regionu Jihovýchod? Ve třech panelových diskusích, sestavených podle prioritních os Regionálního operačního programu (ROP) Jihovýchod, odborníci diskutovali na téma dopravy, cestovního ruchu a rozvoje měst a venkova.
Význam konference jako výborného příkladu komunikace vyzdvihl zástupce Evropské komise Jack Engwegen. Zdůraznil, že Česká republika je největším příjemcem dotací Evropské unie v příjmu na hlavu. Základem poskytování dotací stále zůstává efektivita. S větší pravomocí regionálních orgánů pro stanovení cílů dotační politiky stoupá i jejich zodpovědnost. Pro úspěšnou realizaci cílů je zapotřebí vytvořit kvalitní implementační strukturu s transparentními a přísnými pravidly, kvalitní a dostatečný administrativní aparát a funkční monitorovací systém, zdůraznil Jack Engwegen.
Daniel Braun, ředitel odboru řízení a koordinace Národního strategického referenčního rámce Ministerstva pro místní rozvoj hovořil o systému implementace programů v České republice. Jako primární zdůraznil přesné stanovení cíle a jasnou strategii. Při hledání zdrojů jsou strukturální fondy jedním z několika veřejných zdrojů a nesmí nahrazovat soukromé investice. Zdůraznil, že projekty nemají vznikat izolovaně, ale v souladu se strategiemi. Proto je nutné již od počátku projekt konzultovat.
Dosáhnout více, utratit méně
V panelu doprava poprvé zazněl slogan sdílený postupně i ostatními panely: dosáhnout více, utratit méně. Jak na to? Klíčovými slovy jsou efektivita a kvalitní lidské zdroje.
Výsledky panelové diskuse na téma Doprava
Efektivita dle odborníků panelu Doprava spočívá v této oblasti ve společném strategickém plánování, kvalitě a technologické kázni spojené s obnovením prestiže stavebního dozoru. Silnice jsou nejbolavějším místem regionu Jihovýchod v oblasti dopravy. Polovina silnic II. a III. třídy je v havarijním stavu, další v nevyhovujícím, navíc se stav silnic zhoršuje rychlým tempem. Je potřeba vyvíjet tlak na dokončení strategických dopravních tepen vedených regionem Jihovýchod. "Musíme zlepšit stav silnic druhých a třetích tříd," znělo unisono celým panelem. Silnice stavíme draze.
Cestovní ruch
"Zachránit a budovat to, co jiný nemá: historii a přírodu. Ostatní, například akvapark, je nadstandard." V oblasti cestovního ruchu se odborníci shodli na potřebě stavět na jedinečnosti obou krajů: víno, folklór, památky, zimní sporty… Regionálním rodinným stříbrem jsou nejen existující tradice, jako například Johan Gregor Mendel, František Dietrichstein, Gustav Mahler, Věstonická Venuše, ale i příběhy, legendy a je výhodné více o ně opřít propagaci regionu. Marketing nesmí předcházet skutečným službám -- cílem je především spokojený návštěvník vracející se do regionu, nikoliv počet návštěvníků.
Rozvoj měst a venkovských sídel
Odborníci diskusního panelu na téma rozvoje měst a obcí se shodli na nezbytnosti podpory polycentrického rozvoje -- rovnovážného, ale diferencovaného rozvoje menších i větších měst a na nutnosti podpory udržitelné dostupnosti založené na posílení pólů růstu. Každý kraj má jiné zájmy a je těžké hledat jednotný směr. Je proto nezbytné posilovat již existující spolupráci při vytváření rozvojových strategií krajů, aglomerací kolem pólů růstu a vlastních pólů růstu. Zazněla i konkrétní výzva na posílení spolupráce mezi Jihomoravským krajem a městem Brnem.

Odborníci vidí příležitosti dalšího rozvoje měst a venkova v koncentraci části prostředků pro strategické projekty na národní úrovni, snížení počtu operačních programů a možnosti podpory skutečně integrovaných projektů. Dalším potenciálem je podpora oblasti občanské vybavenosti přes národní zdroje (rozpočtové určení daní).

Zdroj: 14.11.2008 denik.obce.cz str. 0 Ostatní



Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů