čtvrtek 13. listopadu 2008

Předsednictví je příležitost

* České předsednictví Evropské unii klepe na dveře. Z jedné strany (vládní) slyšíme, že vše je dobře připraveno. Opozice o tom hlasitě pochybuje. Uvidíme. Ale české předsednictví se netýká, jak mnozí občané předpokládají, jenom Prahy. Řada důležitých jednání se bude odehrávat i v krajských městech. Jaká a jak jsou na to města připravena? Otázka jak stvořená pro Alexandra Vondru, místopředsedu vlády pro evropské záležitosti.
Vláda při výběru lokalit vycházela z toho, že z předsednictví jako mimořádně prestižní události by neměla těžit jen Praha, ale i další regiony, protože celá naše země má co nabídnout. Rozhodli jsme se proto umístit zhruba polovinu ze třinácti nejdůležitějších zasedání mimo Prahu. Každé z vybraných měst je nějakým způsobem tematicky spjaté se zasedáním, které se v něm koná. Např. v lázeňském městě Luhačovice se koncem ledna sejdou ministři sociálních věcí z celé unie, do jejichž agendy lázeňství spadá. V oblíbené turistické destinaci Mariánské Lázně zasednou k jednání ministři pro místní rozvoj, do jejichž kompetence patří cestovní ruch. V březnu zamíří ministři obrany do Olomouce – města se silnou vojenskou tradicí. Další ministerské summity se budou konat na Hluboké (ministři zahraničí), v Litoměřicích (ministři dopravy) a v Brně (ministři zemědělství). Při výběru míst vláda myslela také na určitou geografickou vyváženost – chtěli jsme jít cestou zviditelnění regionů jak v Čechách, tak na Moravě. Dalším kritériem byla dopravní dostupnost vybraných lokalit a existence dostatečných ubytovacích a konferenčních kapacit. Kromě zasedání ministrů proběhne během předsednického roku řada důležitých akcí i v dalších krajích a městech. Například v Hradci Králové se uskuteční jedna z největších akcí, sejde se tam asi 2000 lidí na tradiční konferenci o internetu ve státní správě a informační společnosti. V Ostravě bude mimo jiné důležitá schůzka pro nový informační schengenský systém. A tak bychom mohli pokračovat dlouho. Žádný z krajů tak nepřijde zkrátka.
* Je obvyklé, že předsednická země „delimituje" jednání z hlavního města?
Předsednictví je pro každou zemi příležitostí, jak zvýšit svou prestiž a zviditelnit se. Je proto běžné, že předsedající stát rozprostře klíčové akce tak, aby přilákal pozornost zahraničí k různým koutům země. Cílem je, aby lidé, kteří by se jinak buď z časových, či jiných důvodů do našich regionů nepodívali, vraceli po předsednictví z ČR s dobrou vzpomínkou, podělili se o dobrý zážitek např. se svými přáteli a časem se třeba vrátili se svými rodinami. Předsednictví je svým způsobem unikátní reklamní příležitost. Podobně uvažovalo například Finsko, kde se několik zasedání konalo i za polárním kruhem, Velká Británie, Rakousko či nyní předsedající Francie. Tam jsem se mimo jiné účastnil setkání ministrů pro evropské záležitosti, které se konalo na lodi u pobřeží poblíž Brestu, který je tradičním francouzským přístavem. Takové zážitky si člověk pamatuje. Je i naším cílem, aby si od nás všichni odvezli dobrou vzpomínku.
* Vy sám, pane místopředsedo, jste před časem vyzval hejtmany, aby navrhli, jak se do předsednictví zapojí. Jak reagovali a co vymysleli?
V červnu tohoto roku se hejtmani na jednání se mnou domluvili na podílení se na pořádání regionální informační kampaně („EU road show"), která proběhla v těch českých regionech, kde se během českého předsednictví budou konat zasedání na úrovni ministrů EU. Tato první fáze informační kampaně měla za cíl upozornit veřejnost na to, že naše země bude předsedat Radě EU, informovat ji o našich prioritách a o tom, co to pro nás bude znamenat. Zároveň jsem zkontroloval, jak probíhají přípravy a všude jsem zkonstatoval velmi dobrý stav i to, že regiony k této prestižní záležitosti přistupují velice zodpovědně a berou předsednictví nikoli jen jako povinnost, ale i jako příležitost.
* Jaký přínos pro jednotlivé kraje či regiony by mohlo pořádání akcí českého předsednictví mít? A co v tomto ohledu nesmějí hejtmani a krajské úřady zanedbat?
Pořádání neformálních ministerských zasedání a dalších akcí spojených s předsednictvím je samozřejmě náročný úkol, zároveň je to ale pro hostitelský region jedinečná příležitost, jak na sebe upozornit. Pokud se krajům povede ukázat to nejlepší, co mohou nabídnout, zapíší se do evropského povědomí a zvýší se jejich cestovní ruch. Do České republiky přijede kvůli předsednictví více než 30 000 VIP delegátů a zahraničních novinářů. Rozhodně ale nebudou všechen čas trávit jen na politických jednáních. Kraje proto připravují doprovodný program – řadu kulturních a společenských akcí nejen pro ministry, ale také pro jejich doprovod a další účastníky jednání. Základem úspěchu je samozřejmě dobrá spolupráce při přípravách mezi kraji a centrálními úřady, kde do dnešní doby nenastaly žádné problémy a věřím, že ani nenastanou. Součástí dobré organizace musí být ovšem i předvídání nepředvídatelného. I zde věřím, že Češi projeví potřebnou flexibilitu, jako zatím vždy v minulosti při podobných významných událostech. Teď už jenom zbývá doufat, že ke svým „zděděným" úkolům se vší zodpovědností přistoupí i nově zvolení hejtmani, kteří se patrně budou rekrutovat z dosavadních největších pochybovačů…

Zdroj: 1.11.2008 Parlament, vláda, samospráva str. 25  

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů