sobota 1. listopadu 2008

MMR navrhuje zřídit fond na krytí ztrát při čerpání dotací


Praha - Po letošních zkušenostech se silnou korunou, která ukrajovala z objemu peněz určených v evropských fondech pro Česko, připravilo ministerstvo pro místní rozvoj protiopatření. Dalším případným ztrátám by mohlo zabránit například vytvoření rezervního fondu tvořeného prostředky ze státního rozpočtu a z peněz vrácených po neoprávněném užití dotací. Řekl to Petr Hrazdil z ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Návrh ministerstva v pondělí projedná vláda. 

Dalším opatřením proti posilující měně by podle Hrazdila mohlo být také vyhlašování menšího počtu výzev v rámci jednotlivých operačních programů. Projektů, které by evropské peníze získaly, by tak bylo méně. Toto opatření by prý bylo v pravomoci řídících orgánů jednotlivých operačních programů, které by měly povinnost pravidelněji sledovat vývoj měnového kurzu a podle jeho pohybu případně reagovat.

Řešit situaci se silnou korunou by podle Hrazdila mohlo také přesunutí peněz mezi oblastmi rozvoje jednotlivých operačních programů nebo teoreticky prý i mezi operačními programy samotnými. "Je to však až poslední bod, který by se neměl příliš využívat," podotkl Hrazdil. 

V období pro roky 2007 až 2013 je pro Českou republiku v EU vyčleněno 26,7 miliardy eur, což je nyní přibližně 645 miliard korun. Ještě na konci minulého roku výše peněz určených v evropských fondech pro Česko přesahovala podle původního kurzu v korunách 750 miliard.

Zdroj: ČTK



Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů