pondělí 24. listopadu 2008

MMR bude během předsednictví EU hledat podobu budoucí kohezní politiky

1. místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj seznámil delegaci Evropského parlamentu s plány ministerstva v oblasti kohezní politiky EU.
Jiří Čunek se dnes setkal s delegací Evropského parlamentu – politické frakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu – vedenou Grahamem Watsonem z Velké Británie. Předmětem jednání byla kohezní politika EU – finančně nejvýznamnější politika EU – jejímž hlavním nástrojem je finanční podpora z evropských fondů zacílená na harmonický rozvoj evropských regionů. Jiří Čunek seznámil delegaci s charakterem osídlení České republiky, které je typické velkým počtem menších sídel. „Na rozdíl od většiny velkých států, kde póly růstu stimulující hospodářský rozvoj jsou statisícová až milionová města, v České republice jsou takovými ekonomickými centry i desetitisícová města poskytující práci a služby i mnoha okolním sídlům venkovského charakteru," zdůraznil ministr. To je také důvodem, proč má ministerstvo jako jednu z priorit část programu z tzv. Územní agendy EU právě oblast vztahů „město – venkov".
Poslanec Jean Marie Beaupy z Francie, předseda Pracovní skupiny pro bydlení a rozvoj měst, se zajímal o plány Ministerstva pro místní rozvoj v oblasti evropských debat o budoucí podobě kohezní politiky pro období po roce 2013, která by podle něj měla více zdůrazňovat odpovědnost místní veřejné samosprávy. Tuto myšlenku podpořil i vedoucí delegace Graham Watson, který zdůraznil, že předávání zkušeností a úspěšných projektů mezi jednotlivými samosprávami napříč Evropou je jednou z přidaných hodnot evropské úrovně kohezní politiky, která musí zahrnovat i aktivity nevládní a soukromé sféry. Ministr Čunek s těmito zásadami vyslovil souhlas a uvedl řadu konkrétních příkladů, jak jsou v České republice realizovány kroky spočívající v zapojení občanské veřejnosti do integrovaných plánů rozvoje měst i jak jím řízený resort pro místní rozvoj finančně podporuje řadu nestátních neziskových organizací působících v oblasti rozvoje města bydlení. Informoval také o šíři budoucího jednání vedeného ministerstvem v období předsednictví ČR v Radě EU, které nebude zužováno jen na geografické aspekty jednotlivých typů území, ale které bude klást důraz především na integrované chápání rozvoje území jako celku.
Na závěr setkání s poslanci Evropského parlamentu je ministr Čunek informoval o jednání neformální Rady EU v dubnu příštího roku v Mariánských Lázních, kde budou ministři zemí EU projednávat řadu koncepčních otázek budoucích cílů podpory z evropských fondů a přijmou některé společné zásady jako východiska pro další vývoj jednání.

Zdroj: 18.11.2008 businessinfo.cz

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů