pátek 14. listopadu 2008

Čunek vysvětloval poslancům zakázku na systém za zavřenými dveřmi

Za zavřenými dveřmi dnes vysvětloval ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek poslancům okolnosti zakázky na koupi nového informačního systému pro správu žádostí o peníze z EU, kterou vypsalo ministerstvo pro místní rozvoj. Ministra si předvolal sněmovní kontrolní výbor, aby tyto informace slyšel přímo od něj. Ministr svou žádost o uzavřené jednání zdůvodnil tím, že pokud by na veřejnost unikly některé informace, ohrozilo by to vyjednávání o ceně a stát by nový systém mohl vyjít dráž.
"My víme naprosto přesně, kolik máme zaplatit, víme, že tu částku ale můžeme výrazně snížit tím, že provedeme dobře soutěž a provedeme dobře další jednání," řekl Čunek ČTK. To je také podle něj důvod, proč dosud nepředložil požadované materiály.
Kontrolní výbor se minulý týden zabýval aktuální situací kolem Monitorovacího systému fondů EU, který funguje na MMR a který má spravovat žádosti o dotace z evropských fondů. Poslancům se nelíbí, že ministerstvo chce pořídit nový systém, ale jeho zástupci prý nebyli schopni předložit žádný materiál, na jehož základě se pro koupi rozhodli. Podle Čunka je sice současný systém funkční, "ale mohl by být lépe funkční a mohl by být především levnější," řekl ČTK.
Poslanci minulý týden konstatovali, že ministerstvo svou nečinností ohrožuje čerpání peněz z evropských fondů. Tvrdí také, že se MMR vlastní nečinností dostalo do takové situace, kdy už se jeví pořízení nového systému v předpokládaném rozsahu jako nereálné a pro čerpání peněz jako rizikové.
Ani s dnešním vysvětlením ministra Čunka nebyli spokojeni a celou záležitost chtějí projednat na nejbližší schůzi sněmovny. "Nic nebylo dodáno a ten úkol pro pana ministra dodat materiály trvá," řekl ČTK předseda výboru Vladimír Koníček.

Zdroj: 13.11.2008 ceska-media.cz

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů