pondělí 24. listopadu 2008

Peníze na start: kasa znovu otevřena

Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) znovu otevírá programy na podporu malých a středních podniků. Jako první je otevřen program Záruka, v jehož rámci je možné žádat o záruky za investiční úvěry ve vybraných oborech. Žádosti je potřeba podat už do 28. listopadu, aby je bylo možné vyřídit do konce roku.
Začátkem roku 2009 bude tento program znovu spuštěn spolu s přímým poskytováním zvýhodněných úvěrů. Žádat mohou podnikatelé z celé České republiky s výjimkou Prahy, a to z toho důvodu, že jde o finance ze strukturálních fondů EU. Celkově ČMZRB poskytne pro zbytek letošního roku a rok 2009 na podporu malého a středního podnikání dvě miliardy devět set padesát miliónů Kč.
Na program ZÁRUKA bylo pro období do konce roku 2009 vyčleněno o jednu miliardu více oproti původnímu předpokladu. Částka na přímé úvěry byla navýšena asi o 250 miliónů. To bylo umožněno stažením části finančních prostředků původně rozpočítaných na období do roku 2013 na rok 2009.
Jednou z příčin přesunutí a posílení finančních prostředků programů na podporu malého a středního podnikání je i současná hospodářská krize. Podle generálního ředitele ČMZRB Ladislava Macky jsou komerční banky zdrženlivější v poskytování úvěrů malým a středním firmám, protože ty jsou pro ně ještě rizikovějším segmentem než za normálních okolností.
Malé a střední podniky jsou totiž daleko citlivější na takové situace, jaká je dnes. Proto je posílení podpory malého a středního podnikání správné. ČMZRB prostřednictvím záruk za úvěry umožní komerčním bankám poskytnout podnikatelům úvěry nebo může poskytnout zvýhodněný úvěr přímo.
Část záručních programů, M záruka, M záruka s příspěvkem a S záruka s příspěvkem byla pozastavena v květnu letošního roku a poslední, S záruka bez příspěvku v červenci. Zájem podnikatelů byl totiž tak velký, že došlo k rychlému vyčerpání finančních prostředků. Několik měsíců pak probíhala jednání o přesunu peněz určených na další období do letošního a příštího roku. Na zbytek letošního roku a příští rok je na záruky k dispozici asi jedna miliarda osm set padesát miliónu Kč.
Start
Začátkem roku 2009 budou obnoveny programy PROGRES a START, v jejichž rámci jsou poskytovány zvýhodněné úvěry. Tyto programy byly pozastaveny již od začátku roku. Na program PROGRES je vyčleněno 850 mil Kč a na program START, který je určen pro začínající podnikatele, 250 miliónů Kč.
Všechny uvedené programy na podporu malého a středního podnikání jsou poskytovány v rámci Operačního programu Podnikání a inovace, které spravuje ministerstvo průmyslu a obchodu. Celkově je na tyto programy ze strukturálních fondů EU do roku 2013 určeno více než osm miliard korun.
Žádosti si mohou podnikatelé stáhnout na nebo vyzvednout na pobočkách banky v Praze, Brně, Ostravě, Hradci Králové, Plzni a regionálním pracovišti České Budějovice, kde je nutné je osobně podat.

Zdroj: 24.11.2008 Právo str. 14 Firma

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů