pátek 5. prosince 2008

Fórum: Podnikání na jednotném trhu EU a priority předsednictví ČR v radě

Dokument informuje o Česko - Slovensko - Polském ekonomickém fóru pod názvem Podnikání na jednotném trhu EU a priority předsednictví ČR v radě EU, které proběhlo dne 27. listopadu 2008 v Ostravě. Fórum se konalo v rámci poradenské sítě pro podnikatele Enterprise Europe Network pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje a prezidenta Hospodářské komory ČR.
Cílem této konference bylo seznámit účastníky s významem česko–slovensko–polské spolupráce zasazené do rámce jednotného vnitřního trhu EU.
Po určité stagnaci se přípravy trojstranného setkání chopila RHK Ostrava, která spojila tradiční výměnu hospodářských a ekonomických informaci mezi zainteresovanými subjekty s konkrétním tématem konference – v tomto případě podnikání na jednotném evropském trhu.
Význam fóra docenila i polská strana, kdy pod vedením zástupkyně předsedy katovické hospodářské komory (Regionalna Izba Gispodarzca w Katowicach) paní Bozeny Lobzowské přicestovala ke konkrétním rozhovorům delegace 12 firem.
Celodenní 11. Fórum bylo velmi dobře organizačně zajištěné, ve čtyřech tematických blocích byl představen průřez výzev pro podnikatelskou veřejnost: Předsednictví ČR v Radě EU, Podnikání na jednotném vnitřním trhu, Podmínky podnikání v CZ/SK/PL, Transfer technologií.
Význam česko–slovensko–polské spolupráce na úvod nastínil předseda KHK MS kraje Pavel Bartoš, který pozitivně vnímá ekonomický potenciál MS kraje a Slezského vojevodství resp. Žilinského kraje a dle jeho názoru význam této části Evropy poroste i přes náznaky průniku světové finanční krize.
Zároveň se kriticky zmínil o zrušení GK Katovice, jako nevhodném kroku, která jde dle jeho názoru zcela proti duchu podpory česko–polské ekonomické spolupráce. (Pozn.: tento aspekt byl více či méně přítomen ve značné části vystoupeních – čeští i polští podnikatelé fakt zrušení GK vnímají velmi negativně.)
1. náměstek ministra MMR Milan Půček připomenul posluchačům hlavní prioritou MMR v rámci CZ PRES – zaměření na kohezní politiku EU, zejména na debatu její budoucnosti.
Pro české subjekty bylo obsahově zajímavé vystoupení vedoucí Enterprise Europe Network Katowice, Górnoślaska Agencja Rozwoju Regionalnego S.A. Lucyny Sikora, která přesně definovala podmínky pro podnikání v Polsku(viz příloha).
Se zájmem se setkala prezentace poskytování přeshraničních služeb a vysílání pracovníků v podání projektové managerky z Centra pro regionální rozvoj Jitky Ryšavé (viz příloha).
Formy evropské územní spolupráce (www.cz-pl.eu) tj. podporu přeshraniční, meziregionální a nadnárodní spolupráci regionů představil vedoucí útvaru evropské územní spolupráce z Centra pro regionální rozvoj Jiří Jansa.

zdroj: 4.12.2008 businessinfo.cz  

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů