pondělí 1. prosince 2008

Čunkův úřad ohrožuje čerpání miliard z evropských fondů

Česku hrozí, že přijde o miliardy z fondů Evropské unie. Koncem roku totiž vyprší platnost na používání současného monitorovacího systému. Ten pro unii sleduje, jak se zde nakládá s jejími penězi. A bez něj nemohou z Bruselu téct peníze.
Upozorňuje na to kontrolní výbor poslanecké sněmovny. »Ministerstvo pro místní rozvoj svou nečinností ohrožuje čerpání finančních prostředků z fondů Evropské unie,« říká dokonce ve svém usnesení z první poloviny listopadu.
Radím ti: Jsem nejlepší
Systém používá Česko od roku 2003. Jenže již před pěti lety nejdříve Nejvyšší kontrolní úřad a poté i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže konstatovaly, že firma ICL, která systém provozuje, získala zakázku za stovky milionů korun v rozporu se zákonem.
»Ministerstvo mělo v co nejkratší době vypsat nové výběrové řízení,« potvrzuje předseda ÚOHS Martin Pecina. Zakázku získala firma ICL (ta se mezitím přejmenovala na S&T) v roce 2001. Jenže zpočátku pouze na to, aby ministerstvu poradila, jak má monitorovací systém pro komunikaci s Bruselem vypadat. A ICL doporučilo jako nejlepší systém, na který shodou okolností jako jediná firma v republice mělo licenci. A obratem zakázku získalo.
Ministerstvo pak podepsalo i několik dodatků smluv, jimiž se rozšířila velikost zakázky a především zvýšila cena.
Podobně nestandardně postupovalo ministerstvo i v dalším případě. V roce 2003 uzavřelo smlouvu o bezplatném poskytnutí licencí k softwaru pro uvedený monitorovací systém od společnosti Tesco SW. Jenže bezplatnost byla jen zdánlivá: současně se totiž ministerstvo zavázalo platit firmě za technickou podporu a servisní služby.
»Uzavřením licenční smlouvy byly vytvořeny podmínky pro to, aby mohly být následující veřejné zakázky zadány jedinému možnému dodavateli,« potvrzuje i advokát Miroslav Zámiška z Advokátní kanceláře Bakeš a partneři, která na žádost ministerstva všechny smlouvy prověřovala a došla ke stejnému závěru jako NKÚ a ÚOHS: jediná možnost je urychleně vypsat nová výběrová řízení.
V čím zájmu píšete?
Ministerstvo ví o problémech, které vznikly za doby, kdy úřad řídili Petr Lachnit (ČSSD) a Pavel Němec (US-DEU), již pět let. Jenže za celou dobu nesjednalo nápravu.
»Přece mně nechcete vinit za to, co se tehdy stalo,« říká současný první muž úřadu Jiří Čunek (KDUČSL). Podle něj se nyní intenzivně jedná o tom, aby se co nejdříve vše napravilo. »Jednáme s dodavateli, chceme snížit ceny zakázek, které jsou podle všech odborníků naprosto přemrštěné, o desítky milionů korun,« uvádí.
Až firmy sníží ceny, prodlouží jim zakázku. »Do konce letošního roku to běží normálně, pak to není smluvně vyřešeno,« připouští obchodní ředitel firmy S&T Jiří Svatý.
Podle advokátů se na dosud uzavřené smlouvy má hledět jako na neplatné. A každé další pokračování je buď na hraně zákona, či jeho obcházením. Vláda přitom již v prosinci 2006 ministerstvu nařídila, aby zadalo zakázku tak, aby nový - a legálně pořízený - systém fungoval od 1. ledna 2009. Čunkův úřad ovšem dodnes ani nevypsal soutěž. »Děsí nás ten ležérní přístup ministerstva. Proto jsme to usnesení vydali,« říká předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM). »Hrozí, že přijdeme o miliardy, ale ministerstvo se tváří, že je vše v pořádku,« dodává jeho kolega Libor Ježek (ODS).
Sám Čunek ale tvrdí, že žádné ohrožení penězovodu z unie není. Není však schopen srozumitelně vysvětlit, proč uvedenou soutěž za dva roky, co je v čele úřadu, ministerstvo nevyhlásilo. »Dva roky nejsou pravda, čtyři měsíce jsem ministrem nebyl, na to nezapomeňte,« připomíná Čunek svou korupční aféru, kdy byl na uvedenou dobu dočasně postaven mimo službu. »Za vašimi otázkami cítím snahu pomáhat těm, kteří z nás chtějí vytáhnout další stovky milionů.«

Zdroj: 1.12.2008 Hospodářské noviny str. 3 Česko

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů