pátek 5. prosince 2008

MMR: Systém sledující dotace z EU bude za stovky mil. Kč

Praha 4. prosince (ČTK) - Nový monitorovací systém, který má sledovat získávání peněz z evropských fondů, přijde na stovky milionů korun. ČTK to dnes řekl Jan Štoll z tiskového odboru ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které připravuje soutěž na dodavatele systému.
Výběrové řízení má být rozděleno na dvě části. V první bude ministerstvo vybírat dodavatele projektové kanceláře a stát bude 50 milionů až 100 milionů korun. S vypsáním první části soutěže počítá MMR do konce letošního roku. Druhá fáze řízení, která se bude týkat samotného informačního systému, má být vypsána v lednu 2009. "Tendr na informační systém je ve fázi příprav, ale očekává se cena ve stovkách milionů korun," uvedl Štoll.
O vítězi první fáze soutěže má být jasno v prvním čtvrtletí 2009, uzavření druhé části MMR plánuje na druhé čtvrtletí příštího roku.
Současný systém MMR pořídilo v roce 2001. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) však v roce 2004 rozhodl, že zakázku ministerstvo připravilo v rozporu s tehdy platným zákonem o zadávání veřejných zakázek. To ministerstvu uzavřelo cestu k financování systému právě z evropských dotací. Nový tendr má tuto situaci napravit.
Poslanci ze sněmovního kontrolního výboru však ministerstvo již dříve za způsob přípravy nové soutěže kritizovali. Představitelé MMR prý nebyli schopni předložit žádný materiál, na jehož základě se pro koupi systému rozhodli, řekl v listopadu ČTK předseda výboru Vladimír Koníček. Ministerstvo podle něj ani neví, zda chce pořizovat nový centrální systém, nebo jen některé jeho součásti. MMR se ke kritice nevyjádřilo.
Celkové výdaje vynaložené v souvislosti s pořízením a provozem jednotlivých informačních systémů v letech 2001 až 2006 činily podle dřívějšího sdělení MMR přes 254 milionů korun.
Monitorovací systém strukturálních fondů slouží ke sledování obsahového a finančního plnění jednotlivých projektů financovaných z pokladny EU. Garantem fungování systému je MMR.

Zdroj: 4.12.2008 Zpravodajství ČTK

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů