pátek 5. prosince 2008

Operační program Výzkum a vývoj pro inovace

Informace o Operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace. Charakteristika programu, specifické cíle programu a prioritní osy OP. Návrh programového dokumentu ke stažení.
Kdo může žádat o podporu?
Veřejné vysoké školy, státní vysoké školy, soukromé vysoké školy, veřejné výzkumné instituce, resortní výzkumné ústavy, neziskové instituce, jimi vytvořené právnické osoby, Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest a další.Kdo má OP Výzkum a vývoj pro inovace na starosti?
Řídícím orgánem OP VaVpI je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR -Odbor programu Evropského fondu pro regionální rozvoj.Jak je OP VaVpI financován?
OP VaVpI je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj (ERDF).
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) spadá mezi tematické operační programy v cíli Konvergence a z pohledu finančních prostředků je čtvrtým největším českým operačním programem: z fondů EU je pro něj vyčleněno 2,07 mld. € (cca 58,39 mld. Kč), což činí přibližně 7,76 % veškerých prostředků určených z fondů EU pro Českou republiku. Z českých veřejných zdrojů má být navíc financování programu navýšeno o dalších 0,36 mld. €.Jaké projekty jsou z OP Výzkum a vývoj pro inovace financovány?
OP Výzkum a vývoj pro inovace obsahuje 4 prioritní osy rozdělující operační program na logické celky, a ty jsou dále konkretizovány prostřednictvím tzv. oblastí podpor, které vymezují, jaké typy projektů mohou být v rámci příslušné prioritní osy podpořeny.
Operační programy jsou nyní posuzovány Evropskou komisí. Následující příklady podporovaných projektů je proto nutné brát jako nezávazné, protože operační programy ještě mohou doznat na základě připomínek Evropské komise změn.Rozvoj kapacit výzkumu a vývoje
Na prioritní osu 1 je z fondů EU vyčleněno 971,2 mil. €, tj. 46,9 % OP VaVpI
Např. obnova a budování výzkumných a vývojových laboratoří, nových ústavů či institucí, center excelence včetně výstavby nových objektů a jejich vybavení moderní přístrojovou technikou apod.Rozvoj kapacit pro spolupráci veřejného sektoru se soukromým ve výzkumu a vývoji
Na prioritní osu 2 je z fondů EU vyčleněno 550,8 mil. €, tj. 26,6 % OP VaVpI
Např. obnova a budování výzkumných a vývojových laboratoří, nových ústavů či institucí, a jejich vybavení příslušnou moderní přístrojovou technikou v souvislosti s budoucím vývojem nových technologií, vybudování, rekonstrukce a rozšíření kapacit výzkumu a vývoje ve veřejném sektoru, který povede k ochraně duševního vlastnictví a dlouhodobé na jeho využití, podpora aktivit zabezpečujících výběr a poskytování selektivních informací včetně navazujícího poradenství k vhodnému využívání takto poskytovaných informací apod.Posilování kapacit vysokých škol pro terciární vzdělávání
Na prioritní osu 3 je z fondů EU vyčleněno 507,3 mil. €, tj. 24,5 % OP VaVpI
Např. výstavba, rekonstrukce a rozšíření kapacit, využitelných pro terciární vzdělávání apod.Technická pomoc
Na prioritní osu 4 je z fondů EU vyčleněno 41,4 mil. €, tj. 2,0 % OP VaVpI
Financování aktivit spojených s řízením programu, např. platy pracovníků zapojených do řízení OP VaVpI, výběr projektů, monitoring projektů a programu, zpracování studií a analýz, publicita programu, podpora schopnosti potenciálních příjemců čerpat finanční prostředky z programu apod.

Zdroj: .12.2008 businessinfo.cz str. 0 Zdroje financování z EU v období 2007-2013

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů