středa 3. prosince 2008

Ministerstvo pro místní rozvoj bilancovalo v Brně

Proběhla zde totiž konference k desátému výročí regionální politiky. Zúčastnili se jí zástupci krajů, neziskových organizací a dalších partnerů ministerstva. Na úvod vystoupil ministr pro místní rozvoj a první místopředseda vlády Jiří Čunek, aby shrnul a zhodnotil regionální politiku za deset let její existence a také trochu nahlédl do její budoucnosti.
Hned na začátku si ministr posteskl, že byla konference naplánována trochu nešťastně. Organizátoři se domnívali, že ve druhé půlce listopadu už bude po volbách „zameteno" a akce se zúčastní i nové vedení Jihomoravského kraje. S novým hejtmanem se však konference minula o pár dní.
Příklad francouzské Guayany, který ministr použil na úvod svého projevu, nebyl zvolen náhodně. Země na východním pobřeží jižní Ameriky, kterou od sousední Brazílie odděluje pouze řeka, je totiž vzdáleným regionem Francie. Rozlohou je větší než Česká republika, má však pouze necelých dvě stě tisíc obyvatel. Během českého předsednictví se bude vytvářet podoba podpory regionů po roce 2013. Hlavním nástrojem budou dotace, a proto se povede debata o podmínkách, za kterých se budou rozdělovat. ČR se bude snažit prosazovat podporu podle kritérií, jako je nezaměstnanost nebo HDP v regionu. Jde o to, aby podporu dostávaly zaostávající regiony. Vzdálené regiony je potřeba také podporovat, ovšem podle jejich specifik. EU je podle ministra společenství solidární ke druhým, a to především ke svým voličům. Proto se staré členské země dotací nechtějí vzdávat, postupně se ale daří je snižovat.
Dále se Jiří Čunek věnoval hodnocení české regionální politiky. Tento rok dobíhá čerpání peněz pro žádosti z roku 2006. Pro další období je připraveno necelých 27 miliard eur. „Tyto peníze se zrovna hodí. Je štěstí, že při příchodu krize sem jdou peníze z EU," řekl ministr. Jedna pětina z těchto peněz půjde na stavbu silnic a dálnic a další pětina na životní prostředí, což znamená nové čistírny odpadních vod nebo kanalizace v obcích. „Proti krizi se dá bojovat dvěma způsoby - šetřením a menší spotřebou nebo podporou růstu." Evropské peníze tak firmám přinesou zakázky a povzbuzení ekonomice. Od roku 1990 se jednotlivé regiony v ČR vyvíjely jiným tempem. Ekonomika se měnila na tržní a tam, kde byla neefektivní výroba, nastával útlum a snižování zaměstnanosti spolu se životní úrovní. Šlo hlavně o hutnictví, těžbu nebo textilní průmysl. Nejvíce postižené byly severozápadní Čechy, severní Morava a Kladensko. Hodně lidí odešlo také ze zemědělství. Všichni uvolnění zaměstnanci z průmyslu a zemědělství pak našli práci v odvětví služeb, které se po pádu komunismu začalo hodně rozvíjet.
Všechny tyto změny způsobily, že se regiony v ČR rozvíjely rozdílným tempem. K řešení tohoto problému byly v roce 1998 přijaty zásady regionální politiky a vytvořen například Program obnovy venkova, jehož součástí je i soutěž Vesnice roku. Se vstupem do EU v roce 2004 přišla možnost čerpat evropské peníze. Ty jsou k dispozici přes celkem 26 programů. Ve srovnání s jinými zeměmi je to hodně a znamená to zbytečně více byrokracie. Každý program musí mít rozhodčí orgán, kontrolu a podobně. „Situace je výsledkem, kdy chtěl být každý kohout pánem na svém hnojišti," komentoval ministr, čímž chtěl říci, že resorty spolu nechtěly programy sdílet a raději měly dotační peníze samy pod kontrolou.
Kromě hodnocení regionální politiky došlo také na dotazy. Jeden z nich se týkal romské politiky. Téma je velmi aktuální, policie musela nedávno v Litvínově rozehnat několik stovek pravicových radikálů, kteří chtěli pochodovat na místní romské sídliště. Jak známo, Jiří Čunek má s romskou problematikou zkušenosti z funkce vsetínského starosty. Podle jeho slov má ČR jedinou možnost a tou je komplexní program řešení problémů lokalit se sociálně nepřizpůsobivými obyvateli. „Tyto lidi nemůžeme nikam poslat, ani je nechat kočovat. Mají asociální postoj k zodpovědnosti za svůj život." Program už je hotov a je napsán tak, aby ho jednotlivá ministerstva schválila a prošel vládou. V současnosti existují různé navzájem neprovázané programy. Ty řeší například vzdělávání nebo zvyšování kvalifikace. Záměrem je, aby města byla motivována k získávání peněz z programů romské politiky a také mohla zaujmout jasný postoj. K tomu bude potřeba změnit některé zákony. Na příští rok se chystá spuštění dotací zaměřených na spolupráci s romskou komunitou v hodnotě kolem dvaceti milionů korun. Řešení celého problému podle ministra není jednoduché ani rychlé, ale je možné.

Zdroj: 28.11.2008 Krajské noviny str. 2 Česká republika

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů