pátek 5. prosince 2008

Jak na dotace

* Naše město, vlastník národní kulturní památky, hledá finanční prostředky na její rekonstrukci a rozšíření jejího využití jak pro jeho obyvatele, tak pro návštěvníky. Chceme vytvořit konkrétně multifunkční centrum, které by poskytovalo služby pro širokou veřejnost. Jaké jsou možnosti?
Pro záměry tohoto typu v současné době připravuje Ministerstvo kultury (MK ČR) vyhlášení výzvy do programu Integrovaného operačního programu (IOP) – Oblast intervence 5.1 – Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví. Program je určen výhradně pro objekty uvedené v Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO nebo v Ústředním seznamu kulturních památek jako národní kulturní památka či je alespoň daný objekt kandidátem na zápis do výše uvedených seznamů. To je zásadní podmínka možnosti využití tohoto programu. Dále je velmi důležitá podpora kraje, ve kterém se objekt nachází. Totiž již v průběhu přípravy programu IOP vznikl Indikativní seznam projektů v oblasti intervence 5.1, a to ve vzájemné shodě MK ČR a hejtmanů, kteří začlenění konkrétních památek v daném regionu nechali odsouhlasit radou, respektive zastupitelstvem kraje. Seznam není uzavřen a může být doplněn o další kulturní památky v závislosti na kvalitě a připravenosti projektu a výši disponibilních prostředků.
Podporovány budou projekty využití stávajících objektů k poskytování služeb pro odbornou veřejnost s vyšší přidanou hodnotou (pořádání celostátních a mezinárodních konferencí a workshopů, speciálních kurzů a školení, vzdělávacích akcí pro školy i další cílové skupiny atd.) a služeb pro laickou veřejnost (divadelní a taneční představení, koncerty, výstavy a další společenské akce). Projekty musejí prokázat přímý přínos z hlediska dopadů na sociální a ekonomický růst a na zvýšení atraktivity území. Rovněž by měly mít synergický efekt spočívající v tom, že umožní i napojení dalších projektů v oblasti služeb a podnikání, jako jsou uměleckořemeslná výroba, cestovní ruch a ostatní, které se uskuteční zejména v rámci regionálních operačních programů.
Specifickým cílem intervence je technicky rehabilitovat a optimálně využít vybrané památky národního významu. Proto je respektován princip koncentrace prostředků na realizaci malého/omezeného počtu projektů (20 až 25 projektů), ale s vyšším objemem prostředků a maximálním celkovým přínosem pro podporu využití kulturního dědictví.
Vyhlášení výzvy se plánuje na konec letošního roku. Předpokládaný objem uznatelných nákladů jednotlivých projektů je 150 až 500 milionů korun. Dotace EU činí 85 %, příspěvek ze státního rozpočtu 15 % celkových veřejných zdrojů oblasti podpory.
Kvalitní záměr a perfektně zpracovaná žádost splňující všechny kritéria a doplněná požadovanými přílohami má velkou šanci uspět. Nezapomeňte také na udržitelnost projektu. Doporučuji proto záměr nejen dobře propočítat, ale doplnit například dalšími vhodnými programy k financování tzv. měkkých aktivit a provozu včetně programu mezinárodní spolupráce. *

Zdroj: 3.12.2008 Moderní obec str. 26 Evropská unie

Žádné komentáře:

 
Výměna odkazů